Честити 100, Айрис Великолепна!

x

Само Айрис Апфел може да нарича себе си „престаряла старлетка“ и „най-възрастният тийнейджър в света“…


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)


Рожден ден има днес любимата ни Айрис Апфел и няма как да не го отпразнуваме заедно с нея. Приготвяме си любимия й коктейл с кампари и се отправяме на пътешествие към този необятен свят на ярки цветове, неподражаем стил, ненатрапчива мъдрост и очарователна лекота. Лекота, с която една изключителна жена усмихнато намига на живота и на всички ни вече 100 години.



„Фантастично е да навърша 100, но аз все още вярвам, че съм най-възрастният тийнейджър в света!“

Когато е на 12, Айрис е насърчавана от майка си, собственик на моден бутик, да разглежда антикварни магазини, битпазари и магазинчета с разпродажби. Момичето няма търпение да открие и изследва всяко любопитно и скрито местенце в  Астория, Куинс, Ню Йорк, и наоколо. Което по-късно повлиява и на решението й да учи и да започне кариера в областта на изкуството и модата, преди в крайна сметка да се заеме сериозно с интериорен дизайн. Учи история на изкуството в Нюйоркския университет и посещава художественото училище към Университета на Уисконсин. Работи за вестник Women’s Wear Daily, за интериорния дизайнер Елинор Джонсън и като асистент на илюстратора Робърт Гудман.

„Ще продължавам да предизвиквам себе си и да отварям нови врати през годините, които ми предстоят.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)


През 1950 г. Айрис и съпругът й Карл основават Old World Weavers – компания за производство на домашен текстил, която управляват до 1992 г. Двамата се запознават по време на почивка в курортно градче през 1947 г., женят се през 1948 г. Айрис казва, че той е голямата й любов и споделя, че никога не е искала сватба, искала е просто да избягат тайно. Сватбената й рокля е от розова дантела. Айрис и Карл започват да обикалят света, посещавайки битпазари и различни места и базари в търсене на мебели, артефакти и редки тъкани за вдъхновение и дизайнерски проекти. С Old World Weavers семейство Апфел има възможността да произвежда свой текстил, доближавайки се до екзотичната естетика, на която попада в Европа, Азия и Африка, и така лансира оригиналните дизайни Tiger, Austin Stripe и Rossetta. През 1992 г. Айрис и Карл Апфел продават Old World Weavers на Stark, но остават в компанията още 13 години.



Айрис Апфел работи в продължение на десетилетия като интериорен дизайнер, включва се в проекти за декориране и реставрация на Белия дом за президентите Труман, Айзенхауер, Кенеди, Джонсън, Никсън, Форд, Картър, Рейгън и Клинтън. Сред звездните й клиенти са Есте Лаудер, Грета Гарбо и Фей Дънауей. Въпреки че винаги е имала безупречен личен стил и афинитет към модата, индустрията открива Айрис доста по-късно.



„Първият ми голям ангажимент в модата дойде, когато бях на 84 години, така че колкото и клиширано да звучи, възрастта е наистина само цифра за мен. Страстта към моите проекти и влагането на сърцето и душата ми в тях ме държеше млада. Ето защо никога няма да спра да работя.“

Тя е абсолютна Accidental Icon! А стилът й е неподражаем, защото съчетава скъпия шик на дизайнерските марки с евтиното, като резултатът е винаги впечатляващ. Съгласяваме се с думите на стилистката Наташа Кроули, която казва, че е невъзможно да погледнеш Айрис и да не изпиташ радост. През 2005 г. Айрис Апфел получава първото си голямо признание – Институтът за костюми към Музея на изкуствата „Метрополитън“ организира изложба, посветена на нея. Rara Avis: The Irreverent Iris Apfel (в превод „Rara Avis“ означава „рядка птица“) показва забележителната й колекция от бижута и дрехи, събирани из цял свят през целия й живот. Карла Фенди, Джорджо Армани и Карл Лагерфелд са сред специалните гости на откриването.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)


И ето я Айрис в света на модата! Появява се на страниците на италианския Vogue, а на 91 години е снимана за корица на британското списание Dazed. През 2014 г. излезе документален филм за нея. „Айрис“ на режисьора Албърт Мейзъл разказва за живота на модната икона, за брака й, за творчеството и възгледите й за стила и света на модата.

„Да имаш стил, не означава да харчиш много пари. Не става въпрос за това каква марка носиш, а как се чувстваш, когато носиш нещо. Не се страхувайте да бъдете смели и да пробвате нови неща. Също така тоалетът не е завършен без аксесоар за подпис, за да покажете своята индивидуалност. При мен това са очилата. Колкото по-големи и по-ярки, толкова по-добре!“



През 2018 г. Barbie отдава почит на Айрис Апфел, като създава кукла, вдъхновена от стила и личността й. Тогава екстравагантната дама е на 96 години. Изобщо 90-те години на Айрис са доста продуктивно време за нея – тя подписва договор с глобалната агенция за модели IMG, издава автобиографична книга за оцветяване и мемоари, дебютира с капсулна модна колекция заедно с HSN – наименувана Rara Avis и включваща бижута, обувки и чанти, а с Grandin Road представя колекция за дома, както и в сътрудничество с редица други брандове. Тази година, за да отпразнува своите 100, в колаборация с марката Zenni проектира колекцията Iris Apfel Zentennial – селекция от 100 модела рамки за очила в характерния смел стил на Айрис.



Наричайки с усмивка себе си „престаряла старлетка“, Апфел казва, че ако спре да работи, с нея би било свършено. И споделя, че тайната на младостта й, с която все още няма никакво намерение да се разделя, са страстта и устремът. И точно затова Айрис е била и винаги ще бъде такова вдъхновение – за малките момичета, за жените, за всички хора по света, които не се притесняват да бъдат себе си.

„Обичам всеки ден да бъда различна – а това се случва само когато казвате „Да“ на възможностите, когато продължавате да експериментирате и да сте любопитни.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Getty / Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени