Как липсата на сън пречи на отслабването – съветите на Цвета Капитанова

x

42566030_ml

 


Липсата на достатъчно сън е противопоказна на отслабването, поради разстройването на редица хормони и последиците от това – основно последици, изразяващи се в прекаляване с храната.

В тази статия ще разгледам защо е важно да спим поне 7-8 часа на ден, за да можем да отслабваме.

Намалява чувствителността ни към инсулина

Инсулиновата чувствителност представлява способността на организма ни да усвоява поетите с храната въглехидрати – да ги превръща в енергия, вместо да ги складира като мазнини. Когато поемаме въглехидрати, нивата на кръвната захар се увеличават. В резултат панкреасът отделя хормонът инсулин, за да отведе захарта от кръвообращението към органите и мускулите, за да може да бъде превърната в енергия. Намаляването на инсулиновата чувствителност резултира в недостатъчно отделяне на инсулин, при което по-голяма част от поетите въглехидрати ще се депозира като мазнини.

Увеличава се производството на хормона Грелин

Грелинът е хормон, който се секретира в стомаха и подава сигнал на мозъка, че сме гладни. Нивата му са високи точно преди хранене, след хранене се понижават. При липса на сън се увеличават нивата на грелина, чувстваме се гладни и много лесно може да злоупотребим с високовъглехидратна храна.

Намаляват нивата на хормона Лептин

Лептинът е хормон, който сигнализира на мозъка, че сме сити. Когато не получаваме поне 7-8 часа качествен сън, нивата му рязко спадат и мозъкът не получава сигнали, с които да спрем да се храним. В същото време поради увеличеното производство на грелин продължаваме да приемаме храна, което рязко увеличава риска от преяждане.

Увеличава производството на хормона Кортизол

Кортизолът е хормонът на стреса. При повишаването му нараства желанието за хапване на бърз въглехидрат, а поетите въглехидрати не се усвояват като енергия, а се складират като мазнини. В същото време тялото използва мускулите за набавяне на енергия, което води до намаляване на мускулната маса, а оттам и на метаболизма ни.

Високите нива на кортизол водят до увеличение по-специално на мазнините в коремната област.

Предизвиква възпаления в организма

Проучвания установява, че сън от 5 часа на денонощие или във време, което не е типично за организма, повишава възпаленията в организма. Възпаленията пък водят до риск от развитие на болести като диабет, Алцхаймер, множествена склероза и др.

Трудно възстановяване след тренировки, липса на енергия

По време на сън мускулите и тялото като цяло се възстановява от натоварването през деня. Ако не позволим такова възстановяване, на другия ден ще се чувстваме отпаднали, без желание за тренировка, което, в съчетание с повишеното приемане на храна, най-вече въглехидратна, бързо ще ни върне няколко крачки назад от режима ни.

Намалени нива на метаболизма

Ако сме будни повече време, това не означава, че изразходваме повече енергия. Напротив – при недоспиване се чувстваме значително по-отпуснати, нямаме желание за разходки, активен живот и както споменах и по-горе, не ни се и тренира. Следователно, през целия ден ще изгаряме много по-малко енергия в сравнение с ден, в който сме отпочинали.

Виждаме, че липсата на сън много възпрепятства усилията ни да свалим килограми. На всичко отгоре, сънят има и много други ползи – детоксикира мозъка, като му помага да се изчисти от натрупването на протеини, водещи до Алцхаймер и деменция, повишава имунитета, намалява риска от болести на сърцето.

Много често натовареното ни ежедневие, семейни задължения и подобни са причина да се лишим от съня. Но, превърнем ли съня в приоритет, в нещо, което е важно за нас самите, ще намерим начин да си го осигурим.

Текст: Цвета Капитанова www.fitpersona.com

Снимка: Press

Вижте още:

ТОП 5 В ПЕТЪК: ПОНЕ ЕДНО ОТ ТЕЗИ 5 Е ЧЕРВИЛОТО, КОЕТО ЛИПСВА В ДАМСКАТА ВИ ЧАНТА

81-ГОДИШНАТА СОФИЯ ЛОРЕН В РЕКЛАМАТА НА НАЙ-РОЗОВИЯ ПАРФЮМ НА DOLCE&GABBANA

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени