За ползите от Dry January и как да го практикуваме успешно

x

„Спете по-добре и имайте повече енергия, подобрете психическото си здраве и концентрация, изглеждайте страхотно и имайте по-красива кожа, спестете пари и изпитайте невероятно чувство за постижение. Става въпрос за това, че си давате почивка, живеете по-добре, чувствате се по-добре. Започнете новата си година по правилния начин.“

Това са уводните думи за Dry January в сайта на Alcohol Change, където всеки желаещ да се включи може да заяви това с натискане на бутон. Ние го направихме не с бутон, а с обещание пред себе си. Може би и вие.Dry January (сух, трезвен януари) стимулира хората да ограничат или премахнат консумацията на алкохол от 1 до 31 януари, като същевременно избират по-чист и по-здравословен подход. Кампанията, инициирана от британската благотворителна организация Alcohol Change, се провежда за първи път през 2013 г. и всяка следваща година увлича все повече и повече хора по целия свят.

Какви са ползите от Dry January?

Дори и да не правите други промени в начина си на живот, консумацията на по-малко алкохолни напитки означава, че ще консумирате по-малко калории.  Освен това ще бъдете по-малко изкушени да ядете мазни или нездравословни храни, което ще ви спести несметни количества калории.

Добре известно е колко вреден може да бъде алкохолът за тялото, особено за черния дроб, който трябва да преработи токсините, докато се изхвърлят от тялото. Но черният дроб не е единственият засегнат орган. Червата, стомахът и останалата част от храносмилателния тракт са също под „ударите“ на алкохола. Сърдечносъдовата система се бори, тъй като работата на сърцето и белите дробове се нарушава след няколко питиета. Възстановителните способности на тялото са забележителни – 31 дни без прекъсване за възстановяване след претоварването през празничния сезон ще му осигури възможност да функционира по-добре през останалата част от новата година.

Работните дни и тренировките ви ще бъдат по-продуктивни, тъй като няма да изпитвате същата умора, която идва след вечер навън. Качеството на съня и настроението ви също ще се подобрят.

Един от ефектите на Dry January, който изненадва толкова много, са допълнителните пари във вашата банкова сметка. Като се има предвид колко често понякога се храним навън, излизаме след работа „на по едно“ с колеги и приятели – всичко това държи разходите ни за хранене и развлечения високи. Е, Dry January ще ви го спести.Как успешно да практикувате Dry January?

Консумацията на алкохол е и социална практика. Сватби, happy hours в офиса, винени вечери, футболни мачове, домашни партита, рождени дни, ергенски или момински партита – неизбежно ще се окажете в социална ситуация, в която може да се изкушите да консумирате алкохол. Ако сте сериозни към Dry January, ще са ви необходими някои проактивни стъпки, за да гарантирате успеха си. Преглеждайте календара си в началото на всяка седмица и вижте дали предстоят ситуации, в които може да се изкушите. Например, ако планирате да се срещнете с приятели след работа, помислете кое място да изберете. Като алтернатива можете да поканите приятелите си у вас.

Премахнете всичкия алкохол от дома си. Далеч от очите, далеч от ума. Ако имате няколко бутилки хубаво уиски или вино, не се притеснявайте. Отделете малко време, за да ги опаковате и да ги съхранявате на място, където достъпът до тях няма да е толкова лесен. Въпреки че може да звучи странно, съхраняването на алкохол за след януари ще премахне изкушението, като в същото време ще ви даде нещо, което да очаквате след месец на упорита работа.Ако имате приятел или партньор, който също обмисля здравословни цели през новата година, насърчете го да се присъедини към вас. Това ще помогне и на двамата да останете отговорни един към друг, както и към целите си, и може да промени всичко, когато мотивацията започне да отслабва към средата на месеца.

Помислете за някои различни дейности или места, където можете да се социализирате, без да се налага да пиете алкохол – ходене на фитнес, разглеждане на книжарници или кафенета, разходки в паркове, изследване на нови части на града и др. Разбира се, можете също да изберете да останете вкъщи и да поканите компанията си на вкусни безалкохолни коктейли.

Пълният отказ от консумиране на алкохол след натоварени периоди (като празничния сезон) може да доведе до някои странични ефекти като треперене на ръцете, тревожност и леко безсъние. Изпитването на някой от тези симптоми не означава, че имате проблем с алкохола. Смисълът на всеки сух, трезвен месец е да даде на тялото ви шанс да се детоксикира и да ви позволи лично да оцените ролята, която алкохолът играе в живота ви.


Текст: Десислава Найденова 

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени