Диета ли? Помислете пак. Дали диетите наистина ни правят по-слаби? Отговорът на този въпрос все по-често е „не“. Всъщност, според последните проучвания, 1/3 от жените дебелеят след диета и увеличават теглото си средно с по 2 килограма след период на въздържане от храна. Изглежда нелогично, но само на пръв поглед. Отговор дават американски експерти в областта на храненето, които установили, че диетите активират SOS режима на тялото. Проблемът е в това, че повечето диети са прекалено строги за организма и затова той се настройва да трупа мазнини, с които да навакса липсващите хранителни вещества – нещо като несъзнателен инстинкт за самосъхранение. Недостатъчните количества храна са сигнал за опасност и тялото, като една интелигентна машина, започва да се запасява. Освен това често по време на режим жените ядат неща, които не харесват, а, доказано, храната, която не обичаме, не се усвоява добре. Неприятните емоции по време на храна, както и досадните мисли, дали не сме погълнали повече от необходимите калории, спомагат за освобождаването на хормоните на стреса, а това, от своя страна увеличава желанието за похапване. Затова препоръката на диетолозите е да се търси балансирано меню, което съдържа любимите храни, но в здравословни количества. Сред интересните заключения на американските диетолози са, че петте най-консумирани продукти сред дамите са шоколад, сирене, вино, чипс и хляб. Всяка трета жена започва диета на възраст между 15 и 20 години и се подлага на хранителен режим между три и пет пъти в годината. Дали обаче има смисъл от това?
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Pixabay
Вижте още: