„Готвенето е като любовта. В него трябва да се навлиза с огромно желание, или въобще да не се захваща.” – това твърди американският критик Хариет ван Хорн. В същото се е убедил и нашият сънародник, шеф готвачът Емил Минев. Той съвсем нескромно може да бъде наречен един от най-успешните готвачи в света, защото не просто е достигнал висотата на кулинарния Олимп, ами и успява да се задържи там, благодарение на професионализма си.
Срещат ли се някъде модата и кулинарията? Къде е границата на екзотичността? Какъв аромат се носи от домашната кухня на директора на престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu в Лондон? За всичко това и още много други въпроси си говорим с шеф Емил Минев:
Fashion Inside: Идват ви изненадващи гости, имате 15 минути на разположени в кухнята… Какво бихте приготвили, за да ги впечатлите?
Шеф Е. Минев: 15 минути… добре, нека уточним две неща: Имам продуктите налични в кухнята т.е. не трябва да пазарувам и съответно гостите са ми близки. В такъв случай бих им приготвил комфортна храна – това, което готвя за децата и семейството си. Много зависи от това, което е налично в хладилника, но например салата от домати, краставици, лук, моркови, вероятно би се харесала на всеки. Нещо като шопска салата, само че без сирене и с малко сумак и екстракт от нар.
Четвърт час обаче може и да не ми е достатъчен за подготовката на салата, затова в друг случай бих заложил на френски омлет. Завит френски омлет с английско узряло сирене чедър. Става лек, пухкав, вкусен и най-важното – приготвя се бързо!
Fashion Inside: Има ли мода в приготвянето и поднасянето на храната? Следват ли се и в кухнята тенденции?
Шеф Е. Минев: Последните години тенденциите са насочени към по-изчистената храна. Имаше един период, в който чините бяха като палитри, дори наподобяваха картини, но сега храната е по-натурална и изчистена. Търсят се истинските, натурални цветове на продуктите – зелено, червено, кафяво, без много допълнителни съставки и тежки сосове. Така че да, може би има мода и в поднасянето, и в приготвянето на храната.
Fashion Inside: Вкусовите качества са безспорно най-значимият компонент, но визията сякаш е не по-малко важна. Коя е тайната на добрата презентация?
Шеф Е. Минев: Презентацията е най-артистичната част от готвенето, а тайната е… талант! Мнозина казват, че готвенето е изкуство, но за мен то е комбинация от занаят и талант. Като съотношението е 80% занаят (нещо, на което се научаваш) и 20% талант за презентация (това, което или го можеш, или не).
Fashion Inside: Омръзва ли в даден момент кухнята. Иска ли ви се понякога да сте навсякъде другаде, но не и там?
Шеф Е. Минев: Определено не! Ще станат вече тридесет и една години откакто съм в кухнята, и ако трябва да се върна пак бих я избрал без да се замисля. През всичкото това време нито за секунда сериозно не ми е минавала мисълта: „Това е! Оттеглям се!”.
Fashion Inside: Какъв мечтаехте да станете, когато бяхте дете?
Шеф Е. Минев: Готвач! И по-специално сладкар. Тогава бяха на мода едни големи, тежки торти с много сметана. Бях много впечатлен от тях и мечтаех да мога да правя точно такива торти. Така че спокойно можем да кажем, че детската ми мечта беше да стана готвач.
Fashion Inside: А спомняте ли си първото самостоятелно приготвено ястие?
Шеф Е. Минев: Не съм сигурен дали е най-първото, но определено помня добре едно конкретно. Трябва да съм бил на около 10 години, реших да опека пиле, за да впечатля момичето, което тогава харесвах. Старах се, пекох и накрая вземайки готово печено пиле, за да го поднеса… то падна на земята. Беше доста арт презентация, но целият ми труд и старание се озоваха на пода.
Fashion Inside: Има ли нещо, което не бихте искали да приготвите? Ами такова, което със сигурност не бихте опитали?
Шеф Е. Минев: Аз съм доста отворен към екзотичните храни, но има значение и къде се поставя границата, защото в България повечето неща звучат екзотично. Пътувал съм много и дори не само съм пътувал, ами и съм живял на интересни места по света. Защото както ще се съгласите едно е да пътуваш, друго е да живееш някъде – да излезеш на улицата вечерта, да ядеш със съседите, да се слееш с местните и тн. По този повод съм опитвал щурци, скакалци, кит, но определено не бих имал желание нито да ям, нито да приготвям кучета или скорпиони, например.
Fashion Inside: Перфекционист ли сте? Всъщност какви са най-добрите качества, които един шеф готвач трябва да притежава?
Шеф Е. Минев: Преди години съм давал изявления, че съм перфекционист. Сега – не, може би съм по-зрял. Въпреки това, макар да звучи като клише: всеки ден, в който се събудя се стремя да бъда по-добър от предходния. Това, разбира се, не означава, че се получава всеки ден!
Колкото до качествата, водещото е любовта към храната. Един готвач трябва да обича това, което прави. Професията е много тежка, една от най-стресиращите в днешно време, има голяма доза напрежение, и ако не влагаш сърцето си в това, което правиш просто не става. Няма как да не обичаш професията си и да постигаш успехи!
Fashion Inside: Какво прави един шеф готвач, когато не готви? Какви са хобитата ви?
Шеф Е. Минев: Обичам да се занимавам с активни дейности – да тренирам, да карам колело, да се разхождам и да бъда навън със семейство и децата. За мен движението е важно и държа синовете ни да имат добър пример.
Fashion Inside: Нека съчетаем тогава двете ви любими неща – семейството и храната. На почит ли е българската кухня в дома ви?
Шеф Е. Минев: За мен възпитанието и културата към храната са изключително важни. Първият ни син израсна в Япония, след това се преместихме в Англия, където се роди вторият ни син. Съпругата ми е индонезийка, аз съм българин… У дома готвим българска, индонезийска, японска храна. Позволяваме на децата обаче и Fast food веднъж на един-два месеца, за мен това не е проблем, а причината е, че не искаме да ги ограничаваме. По-конкретно на въпроса – да у дома обичаме българска храна. На почит са кюфтетата, мусаката и царската туршия. Разбира се, не готвим това всеки ден, но поне веднъж седмично сервирам нещо българско. Искам синовете ни да бъдат отворени към всякакви вкусове.
Fashion Inside: Експериментирате ли с българска храна и в професионалната кухнята?
Шеф Е. Минев: С български продукти – да, определено. Във всичките ресторанти, в които съм работил, независимо дали в Дубай, Япония или Мексико, винаги в менюто ми е имало кисело мляко, печени чушки, домати, патладжан. Естествено, включени под разнообрази форми.
Fashion Inside: Готвили сте за много знаменитости, какви клиенти са известните? Какво си поръчват най-често?
Шеф Е. Минев: За мен като готвач, следващ професионалната етика известните клиенти са като всички останали клиенти и не би трябвало да се третират различно. Те плащат същата цена и получават същото качество и обслужване. Аз, честно казано не изпитвам особен респект към знаменитостите. Просто клиенти.
Fashion Inside: Ако не бях станал готвач щях да бъда…
Шеф Е. Минев: … пак щях да бъда готвач. Никога не е имало друго. Винаги съм искал да стана готвач и вярвам, че щях да намеря начин да следвам желанието си. Дори и да бях поел по различен кръстопът, то вероятно щях някъде да завия и да стигна до готварската професия.
И за финал: След като поговорихме за модата в храната, какво е мнението ви за истинския моден свят? Кой е любимият ви дизайнер?
Шеф Е. Минев: Любимият ми дизайнер, може би е Пол Смит. Не го познавам лично, не съм го срещал, но от това, което съм чел и виждал, той е различен и това ми харесва. Относно стила и начина на обличане – това, което нося не държа да бъде дизайнерско. Чувствам се комфортно, например в яке Moncler, семпла тениска и деним от H&М, намирам това за повече от достатъчно.
Интервю: Ани Георгиева
Снимки: Личен архив на шеф Е. Минев