Когато става въпрос за изискани напитки и редки деликатеси, склонни сме да повярваме, че любовта и на мъжете, и на жените минава през стомаха. Ще имаме възможността да се убедим в това между 4 и 6 декември, когато в Grand Hotel София ще се проведе четвъртият по ред Chivas Gourmet Salon.
Традиционното вече събитие ще събере на едно място производители на луксозни кулинарни продукти, както и техните ценители. Висшата мода на готварското изкуство ще представи най-новите си „колекции” в рамките на своеобразния кулинарен фестивал.
Chivas Gourmet Salon 2013 ще зарадва посетителите си с качествени високоалкохолни напитки, шампанско и български бутикови вина. Всеки ден от изложението ще протече под знака на различна напитка – шампанско Muum на 4 декември, 12 и 18-годишно уиски Chivas ден по-късно и за финал уиски The Glenlivet. По време на събитието ще бъде направена премиерата на лимитирана серия уиски Chivas Made for Gentleman (”Създаден за джентълмени” – бел.ред.).
Не само алкохолни изкушения очакват посетителите на събитието. За пръв път у нас ще бъде представено бавно отглеждано френско царевично пиле с уникални качества и американски ростбийф и стекове от сърцето на Небраска. В навечерието на Никулден специално за изложението гурме феновете ще могат да опитат рибни и морски деликатеси, миди Сен Жак, тигрови скариди, опашка от скален омар.
Български производители ще представят трюфели, отгледани в биологична ферма в Странджа, както и „1 Метър Шоколад”. Италианска следа ще оставят шедьоври като черен пармезан с трюфели, салами и деликатеси без глутен и консерванти, ръчно изработени салами, салам Фелино и Кулателло – царското месо в прошутото с наситен вкус и аромат.
Екзотиката на Chivas Gourmet Salon 2013 ще бъдат ръчно свити от цели листа пури и интересни сортове кафе с уникален вкус и аромат. Сред тях е и панамското Гейша Личело, от което годишно се произвеждат само 870 кг. Посетителите на изложението ще имат възможност да се насладят и на лате арт демонстрации на професионални баристи.
Шеф професионалистите от Евро-Ток България (Европейското сдружение на готвачите), обединяващ едни от най-креативните български готвачи с международен опит в ресторанти със звезди Мишлен, ще се представят със свои спектакли пред публиката на Chivas Gourmet Salon 2013. Един от акцентите в тазгодишното издание на събитието ще бъде екзотичната азиатска кухня.
Входът за тридневното събитие е с регистрация на стойност 10 лв. или с талон за безплатно посещение, публикуван в последния брой на списание Good Food. Кошница, пълна с подаръци от фирмите изложители и колекция списания Good Food, ще бъде специален подарък за един от посетителите.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: Chivas Gourmet Salon 2013
When it comes to exquisite drinks and rare delicacies, we are willing to believe that both men’s and women’s love goes through the stomach . We will be able to convince ourselves between 4 and 6 December, when Grand Hotel Sofia will host the fourth Chivas Gourmet Salon.
The already traditional event will bring together manufacturers of luxury culinary products and their admirers. Haute couture culinary art will present its latest "collections " within the peculiar culinary festival.
Chivas Gourmet Salon 2013 will delight visitors with quality spirits, champagne and Bulgarian boutique wines. Each day of the event will be held under the auspices of different drinks – champagne Muum on December 4, 12 and 18 -year-old Chivas whiskey a day later and in the end – whiskey The Glenlivet. During the event, a limited edition whiskey Chivas Made for Gentleman (" Created for gentlemen " – editor's note.) will premiere.
Not only alcoholic delights await visitors of the event. For the first time in the country will be presented slowly grown French corn chicken with unique qualities, American roast beef and steaks from the heart of Nebraska. On the eve of St. Nicholas Day, a special exhibition for gourmet fans will present fish and seafood, scallops, tiger prawns, tail from rock lobster.
Bulgarian producers will present truffles grown in the organic farm in Strandja as well as a " 1 meter Chocolate ". An Italian trace will be left by masterpieces such as black truffle parmesan, salami and gourmet gluten and preservatives, handmade sausages, salami Fellini Kulatello – Imperial Meat in prosciutto with rich taste and aroma.
The exotic of Chivas Gourmet Salon 2013 will be hand-rolled cigars from whole leaves and interesting varieties of coffee with a unique taste and aroma. Among them is the Panamanian Geisha Lichelo, which annually produces only 870 kilograms. Visitors of the exhibition will be able to enjoy latte art demonstrations by professional baristas .
Professionals chefs of the Euro-Toques Bulgaria (European Association of Chefs ), including some of the most creative Bulgarian chefs with international experience in restaurants with Michelin stars, will perform in front of audiences of Chivas Gourmet Salon 2013. One of the highlights in this year's event will be the exotic Asian cuisine.
The entrance to the three-day event requires a registration worth 10 lev or a coupon for a free visit, published in the latest issue of Good Food. A basket full of gifts from exhibitors and a magazine "Good Food" will be a special gift for one of the visitors.
Written by Stanislava Dobreva
Picture: Chivas Gourmet Salon 2013