Ключовата дума този път е сладолед и днес ще ви представим някои от местата, на които може да опитате най-добрите видове по света. Какъв по-добър стимул за следващо пътешествие наблизо или малко по-далеч. Ето ги и тях.
Tichy, Виена
Европейската ни обиколка започва от Виена, където в десети район на града е закътано това специално място. С натоварения ъгъл за храна за вкъщи, ретро заведението разполага и с превъзходен сладоледен салон на гърба. Tichy е известно със своите сладоледени кнедли: големи колкото топка за тенис приумици с течен пълнеж и поръсени с хрупкави трохи, особено техния Eismarillenknödel с кайсиев вкус. Заслужава си, ако имате път към австрийската столица да го включите в листа си с места за посещение и да намерите още някоя десертна иновация.
Ройманплац 13 (Reumannplatz 13)
Cafe Procope, Париж
Когато се заговори за сладолед, е трудно да подминем Франция. И особено това парижко заведение, което твори история в създаването на сладоледи, сорбе и замразени десерти. Носят се слухове, че то е след първите, които започват да поднасят сорбе около 1600 година, и с течение на време се превръща в любимо място на Волтер, Бен Франклин и Наполеон. Днес заведението е насочено към предлагането на морска храна, но все още предлагат изискана колекция от домашно приготвен сладолед.
13 rue de l’Ancienne Comédie
Gelato University, Болоня
И ако предишните две места предлагат наистина добър сладолед, в Италия правенето му е изкуство… както и всичко останало. Затова и Болоня си има свой сладоледен университет, в който хора от целия свят идват да се обучават как се създава истинска ледена наслада. Основният курс продължава пет дни и струва 1500 щатски долара, а по-обширните достигат до пет седмици. Дори да се отбиете просто, за да опитате, ще се докоснете до неповторимия италиански вкус.
Via Emilia, 45
Coppelia, Куба
Далечната ни обиколка започва от Куба. Опашките са дълги, обслужването има забележки, но посещението на един от емблематичните сладоледени салони в Хавана е част от задължителната програма, когато сте в Куба. Пропуснете частта за чужденци, купетe си бисквите от предприемачите отпред и се наредете с местните, така ще бъде обслужени и настанени en masse като група. Ще платите по песо на лъжичка, но изживяването ще е безценно.
Coppelia парк, Хавана
Messina, Сидни
С опашки отвън всеки ден и 11 магазина (включително outlet в Лас Вегас), Messina изминава дълъг път от създаването си през 2002 година в Сидни. Качеството на съставките и експериментаторския подход са основата за успеха, както иновативните вкусове и закачливия подход – например, вкусове като Елвис в пълните му години (фъстъчено-маслен сладолед, пържен брьош и бананов конфитюр) – това ги прави любимци на ценителите на сладоледа.
http://www.gelatomessina.com/au/
Kulfi, Индия
Един от най-добрите начини да се разхладите в жарките дни в Индия е замразеният десерт – Kulfi. Направен от смес от подправки, sдки и плодове, включително и кардамон, шам-фъстък, роза и шафран, сладоледът понякога може да има замразени парченца плодове, като манго, например. За разлика другите сладоледи, сместа на Kulfi не е разбита и отнема повече време да се разтопи. Това го прави толкова популярна улична храна, сервирана от големи глинени съдове.
Това са само част от сладоледите, които ще направя живота ви още по-вкусен докато обикаляте света. Убедени сме, че когато един ден опитате някои от тези в Куба или Сидни, ще се сетите и за нас с усмивка.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press
Вижте още:
До Капри и назад с две вкусни рецепти
Любими български рецепти, които да опитате с едноименната нова книга