5 полезни рецепти със зимни продукти

x

Зимата е времето на уютните ястия, които ни стоплят не само физически, но и емоционално. Предлагаме ви 5 рецепти с продукти, които лесно можете да намерите сега по магазините. Всяка една от тях ще внесе вдъхновение, разнообразие, удоволствие и витамини в деня и в диетата ви.



[sj

Ризото с тиква, салвия и вино

Ароматно и кремообразно ризото, което комбинира сладостта на тиквата с характерния вкус на градинския чай.

Необходими съставки:

300 г тиква

200 г ориз за ризото (арборио)

1 глава лук

1 чаша сухо бяло вино

700 мл зеленчуков бульон

50 г пармезан

2 с.л. масло

5-6 листа пресен градински чай (салвия)

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквата на малки кубчета и я задушете в малко масло, докато омекне. В отделен съд запържете ситно нарязания лук и добавете ориза. Сипете виното и разбърквайте, докато се абсорбира. Постепенно добавяйте бульона, като бъркате непрекъснато. Когато оризът е почти готов, добавете тиквата, настъргания пармезан и маслото. Украсете с градинския чай.



Яхния от леща и сладък картоф

Яхнията от леща е класическо зимно ястие, което засища и стопля. Добавянето на сладък картоф придава допълнителен вкус.

Необходими съставки:

1 чаша зелена или кафява леща

1 сладък картоф

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 консерва домати на кубчета

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. кимион

4 чаши зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Сварете лещата до полуготовност и отцедете. В тенджера задушете лука и чесъна, добавете сладкия картоф, нарязан на кубчета, и подправките. Сипете доматите и зеленчуковия бульон, след това добавете лещата. Варете около 20-25 минути, докато всички съставки омекнат.



Салата от печени кореноплодни зеленчуци с мед и розмарин

Тази салата е истински взрив от цветове и вкусове, подходяща както за основно ястие, така и за гарнитура.

Необходими съставки:

2 моркова

2 глави пащърнак

1 глава червено цвекло

1 сладък картоф

2 с.л. зехтин

1 с.л. мед

1 ч.л. розмарин

Сол и черен пипер

50 г козе сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете кореноплодните зеленчуци на кубчета. Смесете зехтина, меда, розмарина, солта и пипера и залейте зеленчуците. Печете на 200°C (предварително загрята фурна) около 30-40 минути. Преди сервиране добавете натрошено козе сирене, ако желаете.



Салата със зеленолистни, авокадо, цитруси и ядки

Комбинацията от зеленолистни с цитрусови плодове и ядки прави тази салата свежа, питателна и изключително подходяща за зимния сезон. Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на т.нар. лош холестерол. Авокадото помага по-лесно да се усвоят мастноразтворимите витамини A, K, D и E, което означава, че добавянето на този плод във всякаква растителна храна ще ви помогне да получите оптимално количество витамини.

Необходими съставки:

1 шепа пресен спанак

1 шепа рукола

1 шепа валериана

1 портокал

1 грейпфрут

1/2 нар (зрънцата)

1 авокадо

50 г лешници или орехи (леко запечени)

За дресинга:

Сокът на 1 лимон

2 с.л. зехтин

1 ч.л. мед или агаве сироп

Щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте спанака, руколата, валерианата и цикорията, подсушете ги и ги сложете в голяма купа. Обелете портокала и грейпфрута, отстранете кората и бялата мембрана, след което нарежете плодовете на тънки кръгчета или парчета. Нарежете авокадото на резени. Запечете леко лешниците или орехите на сух тиган, докато си пуснат аромата. В купата със зеленолистните добавете нарязаните цитрусови плодове, авокадото и зрънцата нар. Поръсете с ядките за хрупкавост.

Приготвяне на дресинга:

Смесете лимоновия сок, зехтина, меда, солта и черния пипер. Залейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и разбъркайте внимателно.

Можете да добавите синьо сирене или козе сирене за по-богат вкус. Ако искате още по-хрупкав елемент, добавете крутони или тънки резенчета ябълка.



Плодова салата с медено-цитрусов дресинг

Тази салата е пълна с витамини и антиоксиданти, които ще ви заредят с енергия и ще укрепят имунната ви система.

Необходими съставки:

2 портокала

1 грейпфрут

1 нар

2 ябълки

2 кивита

1 круша

Сокът на 1 лимон

2 с.л. мед или агаве сироп

1 ч.л. канела (по желание)

Начин на приготвяне:

Обелете портокалите и грейпфрута, след което отделете парченцата и ги нарежете на по-малки парчета. Обелете ябълките, кивитата и крушата, нарежете ги на кубчета. Разрежете нара и внимателно отделете зрънцата.

За дресинга: Смесете лимоновия сок с меда (или агаве сиропа). Ако желаете, добавете щипка канела за допълнителен аромат.

Сглобяване на салатата: В голяма купа комбинирайте всички нарязани плодове. Залейте ги с дресинга и разбъркайте внимателно, за да не се смачкат меките плодове. Оставете салатата да престои 10-15 минути в хладилника, за да се смесят ароматите. Сервирайте я охладена, като можете да я украсите с малко листа от прясна мента за свежест. За още по-богат вкус можете да добавите сушени плодове като стафиди или червени боровинки, както и ядки (орехи, бадеми или лешници).


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels/Freepick

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Fan Motif Gabardine Trousers от Merlenne

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Monogram Long Shirt от Merlenne

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Cigarette Pants in dark blue gabardine от Merlenne

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Стилът „ръжда“ не хваща.

Ако сте пропуснали
Най-четени