Зимата е времето на уютните ястия, които ни стоплят не само физически, но и емоционално. Предлагаме ви 5 рецепти с продукти, които лесно можете да намерите сега по магазините. Всяка една от тях ще внесе вдъхновение, разнообразие, удоволствие и витамини в деня и в диетата ви.
[sj
Ризото с тиква, салвия и вино
Ароматно и кремообразно ризото, което комбинира сладостта на тиквата с характерния вкус на градинския чай.
Необходими съставки:
300 г тиква
200 г ориз за ризото (арборио)
1 глава лук
1 чаша сухо бяло вино
700 мл зеленчуков бульон
50 г пармезан
2 с.л. масло
5-6 листа пресен градински чай (салвия)
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата на малки кубчета и я задушете в малко масло, докато омекне. В отделен съд запържете ситно нарязания лук и добавете ориза. Сипете виното и разбърквайте, докато се абсорбира. Постепенно добавяйте бульона, като бъркате непрекъснато. Когато оризът е почти готов, добавете тиквата, настъргания пармезан и маслото. Украсете с градинския чай.
Яхния от леща и сладък картоф
Яхнията от леща е класическо зимно ястие, което засища и стопля. Добавянето на сладък картоф придава допълнителен вкус.
Необходими съставки:
1 чаша зелена или кафява леща
1 сладък картоф
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 консерва домати на кубчета
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. кимион
4 чаши зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Сварете лещата до полуготовност и отцедете. В тенджера задушете лука и чесъна, добавете сладкия картоф, нарязан на кубчета, и подправките. Сипете доматите и зеленчуковия бульон, след това добавете лещата. Варете около 20-25 минути, докато всички съставки омекнат.
Салата от печени кореноплодни зеленчуци с мед и розмарин
Тази салата е истински взрив от цветове и вкусове, подходяща както за основно ястие, така и за гарнитура.
Необходими съставки:
2 моркова
2 глави пащърнак
1 глава червено цвекло
1 сладък картоф
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 ч.л. розмарин
Сол и черен пипер
50 г козе сирене (по желание)
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете кореноплодните зеленчуци на кубчета. Смесете зехтина, меда, розмарина, солта и пипера и залейте зеленчуците. Печете на 200°C (предварително загрята фурна) около 30-40 минути. Преди сервиране добавете натрошено козе сирене, ако желаете.
Салата със зеленолистни, авокадо, цитруси и ядки
Комбинацията от зеленолистни с цитрусови плодове и ядки прави тази салата свежа, питателна и изключително подходяща за зимния сезон. Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на т.нар. лош холестерол. Авокадото помага по-лесно да се усвоят мастноразтворимите витамини A, K, D и E, което означава, че добавянето на този плод във всякаква растителна храна ще ви помогне да получите оптимално количество витамини.
Необходими съставки:
1 шепа пресен спанак
1 шепа рукола
1 шепа валериана
1 портокал
1 грейпфрут
1/2 нар (зрънцата)
1 авокадо
50 г лешници или орехи (леко запечени)
За дресинга:
Сокът на 1 лимон
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мед или агаве сироп
Щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте спанака, руколата, валерианата и цикорията, подсушете ги и ги сложете в голяма купа. Обелете портокала и грейпфрута, отстранете кората и бялата мембрана, след което нарежете плодовете на тънки кръгчета или парчета. Нарежете авокадото на резени. Запечете леко лешниците или орехите на сух тиган, докато си пуснат аромата. В купата със зеленолистните добавете нарязаните цитрусови плодове, авокадото и зрънцата нар. Поръсете с ядките за хрупкавост.
Приготвяне на дресинга:
Смесете лимоновия сок, зехтина, меда, солта и черния пипер. Залейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и разбъркайте внимателно.
Можете да добавите синьо сирене или козе сирене за по-богат вкус. Ако искате още по-хрупкав елемент, добавете крутони или тънки резенчета ябълка.
Плодова салата с медено-цитрусов дресинг
Тази салата е пълна с витамини и антиоксиданти, които ще ви заредят с енергия и ще укрепят имунната ви система.
Необходими съставки:
2 портокала
1 грейпфрут
1 нар
2 ябълки
2 кивита
1 круша
Сокът на 1 лимон
2 с.л. мед или агаве сироп
1 ч.л. канела (по желание)
Начин на приготвяне:
Обелете портокалите и грейпфрута, след което отделете парченцата и ги нарежете на по-малки парчета. Обелете ябълките, кивитата и крушата, нарежете ги на кубчета. Разрежете нара и внимателно отделете зрънцата.
За дресинга: Смесете лимоновия сок с меда (или агаве сиропа). Ако желаете, добавете щипка канела за допълнителен аромат.
Сглобяване на салатата: В голяма купа комбинирайте всички нарязани плодове. Залейте ги с дресинга и разбъркайте внимателно, за да не се смачкат меките плодове. Оставете салатата да престои 10-15 минути в хладилника, за да се смесят ароматите. Сервирайте я охладена, като можете да я украсите с малко листа от прясна мента за свежест. За още по-богат вкус можете да добавите сушени плодове като стафиди или червени боровинки, както и ядки (орехи, бадеми или лешници).
Текст: Деси Найденова
Снимки: Pexels/Freepick