Тези разкошни бишкоти, разновидност на традиционните тоскански cantuccini (кантучини) с бадеми или biscotti di Prato, са хрупкави, ароматни и идеални както за подарък, така и за вашата лична доза сладост към чашата с кафе, чай или дори греяно вино. И няма грешка, че се пекат два пъти. Думата biscotti всъщност означава точно това – „два пъти сготвен“. Навремето са се приготвяли, за да се съхраняват за дълги периоди от време, както и при пътувания. Но потопени в топла напитка, тези италиански бишкоти са истинско блаженство. Време е да си ги приготвим сами!
View this post on Instagram
Необходими съставки:
2 ч.ч. универсално брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. несолено масло (меко)
2 големи яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. бадемов екстракт (по избор)
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
1/2 ч.ч. несолени шамфъстъци (почистени и нарязани на едро)
Шоколад за финален щрих
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 175 градуса и застелете тава с хартия за печене.
В средно голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Оставете настрана.
В голяма купа с помощта на миксер разбийте за около 2-3 минути маслото и захарта, докато станат леки и пухкави. Разбийте яйцата едно по едно, след това прибавете и екстрактите от ванилия и бадем, докато се смесят напълно.
Постепенно добавете сухите към мокрите съставки, като разбърквате, докато се комбинират.
Използвайте шпатула, за да добавите внимателно сушените боровинки и нарязания шамфъстък.
Прехвърлете тестото върху подготвения лист за печене. Разделете го на две равни части и оформете всяка като франзела, приблизително 25 см дълга и 5 см широка. Сплескайте леко.
Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути, или докато станат златисти и твърди на допир. Извадете от фурната и оставете да се охлади за 10 минути.
С помощта на остър назъбен нож нарежете диагонално на парчета с дебелина около 3 см. Подредете филийките върху тавата за печене.
Печете 8-10 минути, след това обърнете бишкотите и печете още 8-10 минути или докато станат златисти.
Прехвърлете бишкотите върху решетка, за да се охладят напълно.
View this post on Instagram
Разтопете бял или черен шоколад и го разнесете върху охладените бисквити така, сякаш сте художник с четка. Това е финалният щрих на вашия сладък шедьовър.
Да ви е сладко!
Текст: Деси Найденова
Снимки: Pexels/Freepick