Тези две рецепти направо разтуптяха сърцата ни. Защото една класика се превръща в сезонен хит. Именно сега, през есента. Едва ли някой ще откаже традиционните брускети с моцарела, домат и босилек, но днес ще ви предизвикаме. Тези две рецепти направо разтуптяха сърцата ни. Защото една класика се превръща в сезонен хит. Именно сега, през есента.
Брускети с тиква (12 броя)
Съставки
1/2 франзела, нарязана на 12 части
1/2 с.л. чесън
1/4 ч.ч и 1 с.л. зехтин
4 листа пресен босилек, нарязани
2 червени чушки, почистени и нарязани
2 ч.ч. тиква, нарязана
1/4 ч.ч. прясна моцарела, нарязана
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Поставете хартия за печене в плитък съд. В предварително загрята до 180°C фурна сложете брускетите, като сте поставили върху франзелата, няколко капки зехтин, еднакви слоеве тиква и чушки. Печете за около 15 минути. В купичка разбъркайте чесъна и остатъка от зехтина. Намажете брускетите и върнете в печката за още 5 минути. Накрая посолете и сложете черен пипер на вкус. Завършете с моцарелата и босилека. Сервирайте.
Брускети с гриловано цвекло и орехи
Съставки
1 ч.л. пресен магданоз
1/2 ч.л. мед
1/2 ч.л. горчица
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. ябълков оцет
40 гр. орехи1 ч.л. мащерка (по възможност прясна)
400 гр. сурово цвекло
1 франзела
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне
Нарежете хляба на филийки. Обелете и нарежете цвеклото на кубчета. Натрошете орехите на едро. Запечете всяка от филийките на грила. Намажете всяка от тях с разрязаната страна на скилидката чесън и оставете да се охладят. Загрейте фурната на 180°C. Запечете цвеклото заедно със зехтина и листата от мащерка за около 25 минути. После добавете орехите и върнете в печката за още пет минути. Междувременно смесете горчицата, малко от зхтина, оцета и меда. Изсипете върху цвеклото. Поставете от готовите съставки върху всяка от грилованите филии и поръсете с магданоз.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press