Бихте ли опитали да добавите смокини към солено ястие? Ако отговорът на този въпрос ви кара да се замислите, значи следващата рецепта е нещо, с което можете да се престрашите. Тя е лесна за приготвяне, ястието има нетипичен и интересен вкус, а и би добавило разнообразие към идеите за обяд или вечеря през това лято. Как се прави тази странна комбинация между домати и смокини, вижте по-долу.
Необходими продукти за 6 – 8 парчета:
500 грама бутер тесто
1 малко яйце
2 с. л. маслинена паста от каламата
3 пресни смокини, нарязани на резенчета
200 грама чери домати, нарязани на половини
100 грама катък от козе сирене
3 стръка мащерка
100 грама пармиджано или козе кашкавал, настърган
2 с. л. лек зехтин
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се слага върху хартия за печене в правоъгълна тавичка. Намазва се с разбитото яйце. Слага се да се пече във фурна, загрята на 200° С за 10 – 15 мин. или докато се изпече и се зачерви добре.
Изпечената основа се изважда от фурната и се притиска с кухненска ръкавица, за да спадне. Намазва се с маслинената паста. Отгоре се подреждат смокините, доматчетата и малки лъжички от катъка, разбъркан с мащерката. Всичко се поръсва с пармиджано и зехтин и се запича още 15 мин. само на горен реотан, докато се зачерви.
Текст: Fashion Inside/Menumag.bg
Снимка: Menumag.bg
Вижте още:
ДНЕС В КУХНЯТА: ГОВОРИМ СИ НА ПОРТУГАЛСКИ И ПРИГОТВЯМЕ ПАСТЕЙШ ДЕ НАТА