Високите температури някак инстинктивно карат мислите ни да отплуват към някое прохладно, красиво и уютно място. С красива природа и екзотична кухня. Място като остров Капри. Не бързайте да резервирате билет за първия полет до това живописно кътче от планетата. Ще ви изпратим на него само с няколко специалитета, носещи духа и вкуса на средиземноморския остров.
Пуснете си любимата италианска комедия и се отдайте на кулинарните изкушения, които сме ви подготвили…
Лингуини с морски дарове и миди
За пастата:
300 г лингуини
2 с.л. безсолно краве масло, на стайна температура
1\4 с.л. нарязан на ситно пресен магданоз
морска сол, чер пипер
За соса:
3 с.л. зехтин
4 малки лукчета, нарязани на колелца
3 счукани скилидки чесън
1\2 ч.л. червен пипер
1 чаша сухо бяло вино
1 чаша зеленчуков бульон
дузина морски дарове
дузина миди
морска сол
Приготвяне:
Сварете лингуините ал денте, излейте водата и ги изсипете в дълбок съд, след което ги разбъркайте с маслото и магданоза.
За приготвянето на соса вземете голяма тенджера, загрейте в нея зехтина на среден огън. Добавете лука, солта и черния пипер на вкус. Запържете за 3-4 мин., докато лука стане прозрачен. Добавете чесъна и пържете още половин минута, за да се смесят ароматите. Добавете виното и варете съдържанието на тенджерата на слаб огън, докато количеството течности не се удвои. Последователно прибавете зеленчуковия бульон, червения пипер, морските дарове и мидите. Подправете със сол и пипер на вкус. Когато соса заври, покрийте с капак и оставете да къкри, докато черупките на мидите се отворят (след не повече от 5-7 мин.). След това отделете всички неотворени миди. Извадете морските дарове в отделна чиния. Добавете към соса 2 ч.л. сол и 1 ч.л. чер пипер. Излейте го върху пастата, а отгоре поставете морските дарове.
Профитроли с лимонов крем
18 готови профитроли
За соса:
1 чаша мляко
2 големи лимона
4 жълтъка
1\2 чаша захар
3 с.л. брашно
1 с.л. краве масло, на стайна температура
1\4 ч.л. екстракт от ванилия
3 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
В малък съд загрейте млякото на слаб огън. Добавете настърганата лимонова кора и оставете да заври, след което бързо снемете от огъня и оставете да се охлади в за пет минути. В малка купа смесете жълтъците, захарта и брашното (за да се получи плътна смес). Добавете млечната смес и разбъркайте до получаване на хомогенност. Прелейте обратно в съда и варете като разбърквате на слаб огън за 6-7 минути. Свалете от огъня и добавете маслото. Разбърквайки, прибавете ваниловата есенция и лимоновия сок. Изсипете готовия крем в празна купа и покрийте крема с фолио. Оставете в хладилника за няколко часа.
С неголям, но остър нож срежете горната част на профитролите и ги оставете встрани. С помощта на малка лъжичка ги напълнете с охладения крем. Покрийте с горната част на профитролите.
Усещате ли ароматът на лимони в кухнята ви? Точно така ухае и въздухът на остров Капри.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press
Вижте още:
КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ: ЛИМОНАДА С ЛИМОНОВА ТРЕВА, МЕНТА И ДЖИН