Няма да сбъркаме, ако кажем, че ябълковите сладкиши носят вкуса на детството: ябълки, бадеми, стафиди, ванилия и канела се комбинират по невероятен начин, за да събудят спомените за дъждовни дни и кухнята на баба, в която се свещенодействат кулинарни вълшебства. Само ароматът на ябълковите сладкиши, носещ се от фурната, може да накара любителите на десерти да аплодират от радост. Деликатният им вкус и хрупкава основа ще погалят небцето ви и ще накарат сетивата ви да изтръпнат от удоволствие!
Покрит ябълков сладкиш
Продукти
За тестото
375 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
180 г захар
1 пак. ванилова захар
1 щипка сол
1 яйце
1 белтък
180 г студено масло
брашно за разточване
За плънката
1,25 кг ябълки
30 г стафиди
30 г бадеми
1 щипка канела
За поръсване
100 г пудра захар
2 с. л. лимонов сок
Приготвяне
Пресейте брашното и бакпулвера в дълбок съд. Направете в средата кладенче и в него изсипете захарта, ваниловата захар, солта, яйцето и белтъка. Разбийте на сняг маслото и го добавете към сместа. Смесете продуктите, за да се получи меко тесто. Увийте го във фолио и го оставете да се охлади за поне един час.
Обелете ябълките, срежете ги на четири части, почистете от семенната част и нарежете на малки парченца. Смесете ябълките, стафидите, бадемите и канелата. Загрейте фурната на 200 градуса. Размесете тестото още веднъж и разточете 2\3 от него. Покрийте тава с хартия за печене и поставете в нея разточеното тесто като оставите отстрани ръбче около 3 см.
Разпределете отгоре ябълковата смес. Останалата част от тестото разточете на тънко и покрийте с нея отгоре. Ръбчетата на тестото притиснете добре с вилица. Печете сладкиша в предварително загрята фурна около 40 мин.
Смесете лимоновия сок с пудрата захар на гъст сироп. Залейте с него топлия ябълков сладкиш. Сервирайте веднага.
Ябълков галет с боровинки
Продукти
За тестото
200 г брашно от лимец
2 с. л. царевично брашно
кората на един лимон, настъргана
2 с. л. захар
1 ч. л. суха мая
160 г фина обезмаслена извара
1 яйце
щипка сол
За плънката
750 г ябълки
150 г боровинки
20 г пудра захар (за поръсване)
Приготвяне
Смесете двата вида брашно, лимоновата кора, захарта и сухата мая. Към тях прибавете фината извара, яйцето и солта и размесете добре, за да получите гладко тесто. Покрийте го и оставете на топло място за около час, за да втаса. Загрейте фурната на 200 г. Покрийте форма с хартия за печене и разстелете в него тестото с длани, притискайки го леко.
Нарежете ябълките на резени, разпределете ги върху тестото и поръсете отгоре с боровинки. Печете сладкиша около 25 мин., докато добие златист цвят. Оставете да изстине върху решетка и още докато е топъл поръсете с пудра захар.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press