Когато влезем в кухнята се придържаме към три основни правила – да е лесно, да е вкусно и да е здравословно. Хрупкавият десерт, който подбрахме днес притежава и трите. Освен това ухае на пролет, може да ви се услади както в края на вечерта, така и за закуска.
Съставки (за 6-8 порции)
За плънката
500 гр. стръкове от ревен, почистени и нарязани на ситно
500 гр. ягоди, почистени и разрязани на четвъртини
1/2 чаена чаша гранулирана (но може и кафява) захар
1-1 1/2 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. екстракт от ванилия (може и едно пакетче на прах)
За топинга
3/4 ч.ч. брашно
1/2 чаша кафява захар
2 с. л. гранулирана захар
1/4 ч. л. сол
6 с. л. обезсолено масло, нарязано на дребни кубчета
3/4 ч.ч. овесени ядки
1/2 чаша натрошени орехи
Начин на приготвяне
Включете фурната да се затопля на 180 °С.
Започнете да приготвяте плънката като в голяма купа смесите ревена, ягодите, захарта, нишестето и ванилията. Разбъркайте докато плодовете равномерно се покрият със захарната смес. Прехвърлете я в продълговата тава за печене на пайове или сладкиши и я оставете на страна докато приготвяте топинга.
В купата на кухненския робот смесете брашното, кафявата захар, гранулираната захар и солта. Пуснете да се смесват докато се смесят добре, около 30 секунди. Добавете студеното масло и отново пуснете робота докато сместа заприлича на едри трохи. Прехвърлете в средно голяма купа и разбъркайте с овесените ядки и натрошените орехи.
С лъжица посипете топинга върху плънката. Печете 45-55 минути, докато сокът от плодовете започне на прави балончета и топингът стане златисто кафяв. Оставете да се охлади за 20 минути преди сервиране. Поднесете с ванилов сладолед.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press