Светът на кафето постоянно се променя, като го прави привлекателно място за правещите и пиещите тонизиращото питие. За класиците в тези две групи може да се окаже предизвикателство да следват развитието според най-новите тенденции. А ако сте от групата на експериментаторите, тези пет новости са точно за вас.
Намалете топлината
Независимо колко остава до лятото, студеното запарване вече е тук, и както изглежда се подготвя да остане задълго. По-освежаващо от традиционната чаша кафе, това подсладено, и по-малко кисело питие набира популярност като съставка за коктейли, особено отвъд Океана. Cold Brew Tonic е подходящ пример за това – съчетава в себе си студено запарено кафе, тоник и лед.
Повече уникалност
„Както обикновено, моля“ ще бъде фраза, използвана все по-рядко, тъй като любителите на кафе все по-често ще излизат от зоната на комфорт и ще поръчват авторски питиета вместо обикновеното за път. Често резултатът от успешните експерименти, авторските кафета са създадени от баристите по собствена рецепта, която цели да подчертае вкуса на кафето вместо да го притъпи с бита сметана, мляко или топинг.
Вода под лупа
Ако наистина, ама наистина ви е грижа за качеството на кафето ви, сигурно ще искате да знаете и каква вода се ползва за приготвянето му. Топ баристите (така се наричат хората, които правят кафето) се борят усилено, за да се гарантира високото качество на водата в кафенетата. Това е почти успешно завършена мисия, защото все повече места по света започват да филтрират водата, която използват за приготвянето на кафе.
Горчиво-сладко или обратното
От край време кафето се сервира единствено със сладки храни – бисквити, ореховки, ябълков пай. Но с развитието на познанията за кафето се развива и възможността за намаляването на неговата горчивост, което го прави подходящо за сервиране не само с десерти. Стриди с охладено еспресо, например? Вкусно! Миди, увити в бекон, обляни в студено варено кафе? Вкусно!
Нов шанс за старото
Как точно изменението на климата влияе на кафето ви? Заради постоянно променящите се пейзажи се оказва, че по-чувствителните растения са на ръба на оцеляването. Това принуждава производителите на кафе да преосмислят процеса на селекция. И така отново идва времето на позабравени сортове, пред които в момента се отваря един напълно нов свят. Това означава и напълно нови вкусове, които любителите на кафето съвсем скоро ще могат да опитат.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press