Красотата на доматената супа се състои в нейната простота – приготвянето й отнема не повече от 15-20 минути, а вкусът й е неустоим и води до пристрастяване. Интензивен вкус, цвят и аромат – нищо повече не ви е необходимо, за да потопите сетивата си в блаженство. Ето какво ви е необходимо за нейното приготвяне:
50 мл олио
нарязан на ситно лук
скилидка чесън
1 кг узрели домати
250 мл разтворен пилешки или зеленчуков бульон (около 1 чаша)
2 стръка босилек и мащерка, като отделите допълнително листа за украса
1 ч.л. оцет
нарязана биволска моцарела
Начин на приготвяне:
Загрейте в подходящ тиган олиото, като добавите нарязания на ситно лук и чесън. Трябва да омекнат за около 4-5 минути. След това прибавете към тях обелените домати и ги дръжте на огъня за не повече от 3-4 минути, когато вече трябва да са добре размекнати. Овкусете с билковите стръкчета и залейте с разтворения бульон. Оставете да къкри за около 10-12 минути, колкото течната консистенция да поеме от ароматите на поправките. Свалете от огъня, извадете стръкчетата мащерка и босилковите листа, добавете лъжица оцет и пасирайте в кухненския робот до получаване на грубо пюре. Сервирайте топла или охладена до стайна температура, гарнираната с биволска моцарела, чери домати и няколко от листата, които отделихте за украса, поръсени със зехтин екстра върджин.
Текст: Звезделина Георгиева
Снимки: Press
Вижте още: