Сладките моменти в живота ни са много, но през уикенда им отделяме още по-голямо значение. Подслаждаме свободното си време днес с фин крем с манго и рикота. Рецептата за този десерт е едно от последните преложения на Yoli, а майсторските ѝ кулинарни произведения са наши чести вдъхновения за чудните дни у дома. Този крем няма да ви остави безразлични.
Продукти за 8 крема:
1 добре узряло манго
1-2 с.л. кристална захар
сок от 1/2 лимон
200 г рикота
100 г пудра захар
ванилия
200 мл млечна сметана за разбиване
7 г желатин за муса (1 пакетче)
3 г желатин за глазурата (1/2 пакетче)
Приготвяне:
Обелете мангото, нарежете го на парченца и го пасирайте до гладкост заедно с кристалната захар и лимоновия сок.
В купа разбийте рикотата заедно с пудрата захар и ванилията. Към нея добавете половината от манговото пюре. Разбъркайте.
В друга купа разбийте на сняг сметаната без никаква захар. С внимателно бъркане я прибавете към основния крем.
Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го в микровълнова фурна или на слаб котлон за да се разтвори. Прибавете 1/3 от него към манговото пюре. Останалият желатин сипете в крема. Разбъркайте.
Начинът на оформяне на крема е въпрос на лично предпочитание. Ако желаете да направите топки ви е нужна подходяща силиконова форма с полусфери. Напълнете ги с крем и сложете във фризера да замръзнат. След това ги извадете от формите и слепете половинките за да образувате сфери. Замръзнали ги потопете във все още течното желе от мангово пюре. От разликата в температурата желето веднага полепва по крема и се стяга.
Може да оформите крема в чаши или купички. Гарнирайте по ваше желание и сервирайте. Да ви е сладко!
Пюрето, което служи за глазура не е напълно желирано. Умишлено съм го оставила така, тъй като не исках да се получи твърдо желе, а само стегната оранжева обвивка около сферата. Ако желаете може да го желирате като увеличите количеството желатин. За тази рецепта препоръчвам рикота, а не извара.
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: