Financiers са малки френски сладкиши с мека и еластична структура. Говори се, че историята им започва от края на 19 век. Френски майстор сладкар имал магазин близо до Парижката фондова борса. Започнал да прави сладкишите в малки правоъгълни форми, наподобяващи кюлче злато. Именно оттам е името им „Финансисти“. В рецептата най-интересното нещо е, че маслото, с което се правят е „кафяво“. С други думи леко препържено. Задължителна съставка са белтъците и бадемите. Това е една много бърза и лесна рецепта, която взимаме назаем от Йоли и си заслужава да опитате.
Продукти за 12 сладки:
120 г масло
30 г брашно
70 г фино смлени белени бадеми
100 г пудра захар
3 белтъка
ванилия
плодове за гарниране
масло за намазване на формите
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Сложете маслото в малка тенджерка и го сложете на котлона да заври. Бъркайте непрестанно докато спре да се пени, пяната падне на дъното и получите бистра течност с леко карамелен цвят. Прецедете маслото през цедка, в която сте сложили парче кухненска салфетка за да се отстранят и най-малките частици. Оставете маслото да се охлади до стана температура.
В купа смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте.
Отделно леко разбийте с вилица белтъците, колкото да се разпенят.
Сипете белтъците в сухата смес, разбъркайте, добавете маслото и отново разбъркайте.
Това е всичко. Остава да изпечете сладкишите. Намажете с масло 12 малки форми и ги налейте до горе с тесто.
Загрейте фурната на 180* и запечете Финансистите за 3 минути. Извадете ги от фурната и в средата на всяка форма сложете плод по ваш избор. Доизпечете за още 4- 5 минути или докато крайчетата на сладкишите порозовеят апетитно, а повърхността им на допир е еластична. Сервирайте ги леко топли с чаша кафе или чай. За разкош поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: