С днешната ни рецепта правим плавен преход от лятото към есента. Ще си приготвим ароматен десерт, а именно крем брюле. Колкото френски, толкова и типично испански, този класически крем добива модерен характер, когато към рецептата се добави шафран – подправката от испанската традиция с красив оранжев цвят.
Необходими продукти:
350 г кондензирано мляко, неподсладено
1 с.л. мед
шафран на вкус
5 жълтъка
4 с.л. бяла захар
200 г червено френско грозде или друг сезонен червен плод
4 стръка прясна мента
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 100 градуса. Налейте млякото в малка тенджера или дълбок тиган и го оставете да се загрее на слаб огън. Добавете меда, поръсете с малко шафран и разбъркайте.
Разбийте жълтъците с 2 с.л. от захарта, докато се получи гъста пяна. Отстранете млякото от котлона, малко преди да заври и го добавете на тънка струя към сместа от жълтъци и захар, докато разбърквате непрекъснато.
Разлейте готовата смес в 4 огнеупорни чаши и ги покрийте с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна 45-50 минути, извадете, оставете ги да изстинат и ги охладете за няколко часа в хладилника.
Поръсете всеки крем равномерно с 1 ч.л. бяла кристална захар, която се карамелизира с кухненска газова горелка. Гарнирайте с френско грозде или други свежи червени плодове и мента.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Pinterest