Днешното ни вкусно предложение е резултат от едно спонтанно наше желание да пренесем специалитетите, подобни на тези от гурме-ресторант в домовете си. Рецептата за панакота с пушена сьмга се приготвя сравнително лесно, стига да имате желание за експерименти. А процесът на приготвяне и времето, прекарано в кухнята със сигурност си заслужават, виждайки крайният резултат при Yoli, от където взимаме назаем това предложение с интересен рибен вкус. Да ви е вкусно!
Необходими продукти за 4 порции:
280 г течна сметана
120 г фина извара или рикота
60 г ситно нарязана пушена сьомга
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
10 г желатин
по желание 1 с.л. червен хайвер
8 зелени аспержи
ябълков оцет и зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Залейте желатина с 3 – 4 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте сметаната до горещо, без да кипва. Отстранете я от котлона и сипете в нея набъбналия желатин. Разбъркайте за да се стопи.
В купа разбъркайте на гладък дрем изварата. Смесете я със сметаната и добавете рибата и хайвера. Овкусете със сол, черен пипер и магданоз. Разбъркайте.
Намажете купички за крем карамел с масло и разпределете крема. Сложете купичките в хладилника за няколко часа докато се желират добре.
С ножче за белене на зеленчуци обелете долната 1/3 на аспержите. Подрежете краищата. Отново с белачката за зеленчуци по дължина нарежете аспержите на тънки ленти. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода. Трябва да станат пластични, но да останат твърди. Охладете ги веднага под течаща студена вода и ги подсушете с домакинска салфетка. Подправете аспержите с малко сол, оцет и зехтин.
Извадете желирания крем в чинии. За да направите това по-лесно или потопете за няколко секунди чашките в гореща вода, или духнете по стените им със сешоар. Гарнирайте предястието с ленти аспержи и сервирайте. Да ви е сладко!
Ако не може да намерите аспержи гарнирайте с леко бланширани броколи, овкусени по същият начин.
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: