Въпреки все още по-слабото познаване на тези семена у нас, чиата е една от супер-храните, за които предстои да разбираме все повече. Малките черни точици са пълни с полезни вещества като антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри, калции, протеини. Освен това чиата е лесна за приготвяне в рецепти за пудинг. Защо? Защото всяко семенце абсорбира течност 10 пъти колкото теглото си. Прекрасни са за закуска, десерт и помагат за хидратирането на организма по алтернативен начин.
Черешов чиа пудинг
Продукти:
2 и половина чаши неподсладено бадемово мляко
1/2 чаша череши, цели и наполовина разрязани без костилките
1/2 ч.л. кардамон
1 чаена лъжичка стевия
1 чаена лъжичка ванилия
1/2 чаша семена от чиа
Смесете млякото, черешите, кардамона, стевията и ванилията заедно в блендер на висока степен, докато сместа стане гладка. Изсипете черешите и рабъркайте. Нека престои в продължение на 5 минути, след което се разбърква отново. Разлейте в попдходящи съдове. Покрийте ги и оставете в хладилник най-малко 3 часа или една нощ. Преди сервиране, добавете череши за красота.
Чиа пудинг с шам фъстък
Продукти:
2 чаши мляко
1/4 чаша семена от чиа
1/4 чаена лъжичка ванилия
1/4 ч.л. кардамон
2 супени лъжици кленов сироп
шам-фъстък на вкус
Смесете млякото, натрушения шам-фъстък, семената от чиа, екстракта от ванилия, кардамона и кленовия сироп.
Разбъркайте добре с помощта на дървена лъжица. Текстура на пудинг ще се получи след около един час. Преди това поставете сместа в подходящи съдове. След сгъстяване гарнирайте и украсете по желание.
Чиа пудинг с манго
Продукти:
1 и половина замразено манго
1 чаша вода
1 чаша мляко
1/4 чаша семена от чиа
ванилия
1/2 гр. сурови ядки за украса
Смесете мангото и водата и разбъркайте с миксер, докато получите хомогенна течност.
Изсипете манго соса равномерно в 2 чаши или купички и оставете в гладилник докато се сгъсти.
Смесете млякото и чиата, добавете захар или подсладител. Оставете и тази смес да се сгъсти в хладилник. След това просто я изсипете върхи манго соса. Нека престои в хладилник поне още 2 часа. Украсете с ядки и да ви е сладко!
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press
Вижте още: