Когато времето навън е истински зимно, понякога през свободната неделя ни се иска да прекараме повече време в кухнята, приготвяйки интересни вкусотии за любимите си хора. Днешното ни предложение е едно предястие, което ще изпита способностите ви в кухнята и може би мъничко вашето търпение. Едно предизвикателство в миниатюри… ето за какво говорим:
Необходими продукти за блата:
300 г спанак
1 с.л. олио
шепа листа мента
сол на вкус
2 разбити на сняг белтъка
2 с.л. брашно
Необходими продукти за крема:
200 мл млечна течна сметана
100 г настърган грюер, пармезан или грана падано
7 г желатин – 1 пакетче др Йоткер
1/2 нарязана на ситно червена чушка
2 – 3 с.л. натурално крем сирене
1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Задушете спанака в олиото, отцедете го много добре и го сложете в блендер. Заедно с ментата пасирайте на гладко пюре. Овкусете със сол. Разбийте на сняг белтъците и като ги редувате с брашното бавно и с внимателно бъркане ги прибавете към спаначеното пюре.
Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го загладете. Изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. След като блатът изстине отстранете хартията. Трябва да получите тънък и влажен и еластичен блат.
Загрейте сметаната заедно със сиренето. Сместа не трябва да завира, а само да е гореща за да стопи напълно сиренето. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете малко сол.
Залейте желатина с малко вода и след като набъбне го стопете на водна баня. Прибавете го съм сметаната, сипете чушките и разбъркайте. Оставете крема на хладно докато започне леко да се желира.
По същият начин както е описано тук направете тънък цилиндър от ацетатна хартия. Затворете единия край и поставете цилиндъра в чаша. Стабилизирайте го да стои изправен с помощтта на парче алуминиево фолио. Сложете чашата на вратата на хладилника за няколко часа докато крема се желира напълно.
В купичка разбъркайте крем сиренето и пипера. Намажете блата. Развийте ацетатното фолио и извадете желирания крем. Поставете го върху блата и завийте на руло. Нарежете на малки парчета и сервирайте. Да ви е сладко!
От този блат могат да се завият две рула, тъй като диаметъра на желираната пана кота е малък. Разбира се, преценете сами каква да бъде големината. Ако искате по-дебело руло увеличете количествата на крема и съответно го сипете в по-широк цилиндър. В крема може да сложите и друг вид сирене. Достатъчно е да бъде ароматно, за да овкуси добре сметаната.
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: