Кестените в два кулинарни сценария

x

Dish of roasted chestnuts on a barbecue grilling over the hot coals outdoors in a snowy winter landscape ready for a winter BBQ party


Заедно с тиквата и печените чушки кестените всяка година играят главна роля в есенното меню. Дали под формата на предястие, на основно ястие или десерт, плътният им и леко сладък вкус ги прави перфектната храна в този преходен сезон от годината. Любимата им компания са чаша червено вино, свежи портокали или парче натурален шоколад.

Повдигаме завесата на два гурме шедьовъра с кестени…


kesteni


Кремсупа от кестени с портокалови филета

Продукти:

(три порции)

300 г кестени

1 глава лук

2 с.л. масло

500 мл силен телешки бульон

125 г бита сметана

1 портокал

сол

чер пипер

3 ч.л. течна сметана

розов пипер

Приготвяне:

Нарежете кестените на ситни кубчета. Почистете лука, измийте го и го нарежете на фини кръгчета. Загрейте маслото в малък съд и запържете в него кестените и половината от лука. Добавете бульона и битата сметана и оставете всичко да ври за 15 мин.

Обелете портокала така, че бялата му част напълно да е отстранена. С остър нож нарежете портокала на тънки филета. Пасирайте супата, за да стане съвсем гладка, изсипете сока от портокал, който се е отделил по време на филетирането, и подправете със сол и пипер. Ако супата ви се струва прекалено плътна, добавете от бульона или портокаловия сок.

Разпределете супата в чинии и добавете към всяка порция по една ч.л. течна сметана. Гарнирайте с портокаловите филета и с останалата част от лучените кръгчета.


kesteni2


Букатини с кестени и брюкселско зеле

Продукти:

(четири порции)

1 глава лук

1 скилидка чесън

350 г селъри

3 с.л. масло

300 мл зеленчуков бульон

100 мл прясно мляко

100 г бита сметана

5 стръкчета мащерка

сол

чер пипер

индийско орехче

3 с.л. вино Мадейра

350 г букатини

300 г брюкселско зеле

200 г кестени

1 с.л. захар

Приготвяне:

Обелете лука и чесъна и ги нарежете наситно. Почистете селърито и го нарежете на едри кубчета. Загрейте 1 с.л. масло и задушете в него лука, чесъна и селърито. Добавете бульона, млякото и сметаната и варете около 10-15 мин. Пасирайте, за да се получи гладка смес. Измийте мащерката, подсушете я и откъснете листенцата, които добавете към соса. Подправете със сол, чер пипер, индийско орехче и малко вино Мадейра. Поддържайте соса топъл.

Сварете букатините според указанието на пакета. Почистете брюкселското зеле и го задушете за кратко (5-8 мин.) в подсолена вода. Оставете да се охлади.

Почистете кестените от черупките. Нарежете на шайби брюкселското зеле и го запържете заедно с кестените в останалата част от маслото. Добавете захар и леко карамелизирайте. Подправете със сол и чер пипер. Прецедете букатините и ги залейте със соса от селъри, брюкселското зеле и кестените.

 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бяла рокля в студен ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени