Кестените в два кулинарни сценария

Dish of roasted chestnuts on a barbecue grilling over the hot coals outdoors in a snowy winter landscape ready for a winter BBQ party


Заедно с тиквата и печените чушки кестените всяка година играят главна роля в есенното меню. Дали под формата на предястие, на основно ястие или десерт, плътният им и леко сладък вкус ги прави перфектната храна в този преходен сезон от годината. Любимата им компания са чаша червено вино, свежи портокали или парче натурален шоколад.

Повдигаме завесата на два гурме шедьовъра с кестени…


kesteni


Кремсупа от кестени с портокалови филета

Продукти:

(три порции)

300 г кестени

1 глава лук

2 с.л. масло

500 мл силен телешки бульон

125 г бита сметана

1 портокал

сол

чер пипер

3 ч.л. течна сметана

розов пипер

Приготвяне:

Нарежете кестените на ситни кубчета. Почистете лука, измийте го и го нарежете на фини кръгчета. Загрейте маслото в малък съд и запържете в него кестените и половината от лука. Добавете бульона и битата сметана и оставете всичко да ври за 15 мин.

Обелете портокала така, че бялата му част напълно да е отстранена. С остър нож нарежете портокала на тънки филета. Пасирайте супата, за да стане съвсем гладка, изсипете сока от портокал, който се е отделил по време на филетирането, и подправете със сол и пипер. Ако супата ви се струва прекалено плътна, добавете от бульона или портокаловия сок.

Разпределете супата в чинии и добавете към всяка порция по една ч.л. течна сметана. Гарнирайте с портокаловите филета и с останалата част от лучените кръгчета.


kesteni2


Букатини с кестени и брюкселско зеле

Продукти:

(четири порции)

1 глава лук

1 скилидка чесън

350 г селъри

3 с.л. масло

300 мл зеленчуков бульон

100 мл прясно мляко

100 г бита сметана

5 стръкчета мащерка

сол

чер пипер

индийско орехче

3 с.л. вино Мадейра

350 г букатини

300 г брюкселско зеле

200 г кестени

1 с.л. захар

Приготвяне:

Обелете лука и чесъна и ги нарежете наситно. Почистете селърито и го нарежете на едри кубчета. Загрейте 1 с.л. масло и задушете в него лука, чесъна и селърито. Добавете бульона, млякото и сметаната и варете около 10-15 мин. Пасирайте, за да се получи гладка смес. Измийте мащерката, подсушете я и откъснете листенцата, които добавете към соса. Подправете със сол, чер пипер, индийско орехче и малко вино Мадейра. Поддържайте соса топъл.

Сварете букатините според указанието на пакета. Почистете брюкселското зеле и го задушете за кратко (5-8 мин.) в подсолена вода. Оставете да се охлади.

Почистете кестените от черупките. Нарежете на шайби брюкселското зеле и го запържете заедно с кестените в останалата част от маслото. Добавете захар и леко карамелизирайте. Подправете със сол и чер пипер. Прецедете букатините и ги залейте със соса от селъри, брюкселското зеле и кестените.

 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Short White Fringed Party Dress

Къса бяла рокля с ресни от Merlenne

Препоръки от седмицата

Semi-Sheer Burgundy Dress

Полупрозрачна рокля в бургунди от Merlenne

Препоръки от седмицата

Woolen White Coat

Вълнено палто в бяло от Merlenne

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кожата, като втора кожа.

Ако сте пропуснали
Най-четени