Заедно с тиквата и печените чушки кестените всяка година играят главна роля в есенното меню. Дали под формата на предястие, на основно ястие или десерт, плътният им и леко сладък вкус ги прави перфектната храна в този преходен сезон от годината. Любимата им компания са чаша червено вино, свежи портокали или парче натурален шоколад.
Повдигаме завесата на два гурме шедьовъра с кестени…
Кремсупа от кестени с портокалови филета
Продукти:
(три порции)
300 г кестени
1 глава лук
2 с.л. масло
500 мл силен телешки бульон
125 г бита сметана
1 портокал
сол
чер пипер
3 ч.л. течна сметана
розов пипер
Приготвяне:
Нарежете кестените на ситни кубчета. Почистете лука, измийте го и го нарежете на фини кръгчета. Загрейте маслото в малък съд и запържете в него кестените и половината от лука. Добавете бульона и битата сметана и оставете всичко да ври за 15 мин.
Обелете портокала така, че бялата му част напълно да е отстранена. С остър нож нарежете портокала на тънки филета. Пасирайте супата, за да стане съвсем гладка, изсипете сока от портокал, който се е отделил по време на филетирането, и подправете със сол и пипер. Ако супата ви се струва прекалено плътна, добавете от бульона или портокаловия сок.
Разпределете супата в чинии и добавете към всяка порция по една ч.л. течна сметана. Гарнирайте с портокаловите филета и с останалата част от лучените кръгчета.
Букатини с кестени и брюкселско зеле
Продукти:
(четири порции)
1 глава лук
1 скилидка чесън
350 г селъри
3 с.л. масло
300 мл зеленчуков бульон
100 мл прясно мляко
100 г бита сметана
5 стръкчета мащерка
сол
чер пипер
индийско орехче
3 с.л. вино Мадейра
350 г букатини
300 г брюкселско зеле
200 г кестени
1 с.л. захар
Приготвяне:
Обелете лука и чесъна и ги нарежете наситно. Почистете селърито и го нарежете на едри кубчета. Загрейте 1 с.л. масло и задушете в него лука, чесъна и селърито. Добавете бульона, млякото и сметаната и варете около 10-15 мин. Пасирайте, за да се получи гладка смес. Измийте мащерката, подсушете я и откъснете листенцата, които добавете към соса. Подправете със сол, чер пипер, индийско орехче и малко вино Мадейра. Поддържайте соса топъл.
Сварете букатините според указанието на пакета. Почистете брюкселското зеле и го задушете за кратко (5-8 мин.) в подсолена вода. Оставете да се охлади.
Почистете кестените от черупките. Нарежете на шайби брюкселското зеле и го запържете заедно с кестените в останалата част от маслото. Добавете захар и леко карамелизирайте. Подправете със сол и чер пипер. Прецедете букатините и ги залейте със соса от селъри, брюкселското зеле и кестените.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press