Със затоплянето на времето, ни се откриват много нови възможности – за повече срещи с приятели на открито, нови дестинации за почивки и екскурзии и не на последно място, още начини да се наслаждаваме на любимата си напитка, кафето. Днес обаче ще говорим за летния му, леден вариант.
Има различни версии за първата поява на айс кафето – някои го свързват със 17-ти век във Виена, където хората експериментират с нови методи за приготвяне, след като напускащата турска армия оставя след себе си огромен много кафе на зърна. Друга история предполага, че айс кафето е възникнало от френска напитка, известна като Мазагран.
Днес има много лесни и достъпни начини сами да приготвим освежаващи летни напитки с любимото си кафе, ето и някои от тях:
Студено кафе Мазагран
Връщаме се към „класическa“ напитка, която се предполага, че е вдъхновила днешното айс кафе. Напитката открили френските войски в алжирския град Мазагран, когато поради оскъдица на провизии, можели да разреждат кафето си с вода, вместо с предпочитаното до тогава бренди. В последствие рецептата се доразвива, добавя се и лимон и се сервира по възможност във високи чаши.
Необходими продукти:
силно еспресо – 1 к.ч. (студено)
захар – на вкус
лимонов сок – на вкус
лед
Начин на приготвяне:
На дъното на висока чаша се слагат кубчета лед. Върху тях се сипват кафето, лимоновия сок и захарта. Разбърква се, за да се разтвори захарта и се сервира. По желание могат да се добавят канела или ванилия.
Айс кафе със сладолед
Рецептата дава възможност да се насладим едновременно на два любими продукта – кафе и сладолед, една наистина вкусна и елегантна комбинация, подходяща за сервиране във висока конусовидна чаша. Вариациите са много и зависят основно от вкуса и креативността, тук представяме класически вариант.
Необходими продукти:
сладолед – 2 топки ванилов
леденостудено шварц кафе – 120 мл (студено)
бита сметана
шоколад – 1 блокче натурален
Начин на приготвяне:
На дъното на чашата се поставят топките сладолед. Внимателно се заливат с кафето. Отгоре се декорира с битата сметана и настъргания шоколад.
Бяло фрапе
Фрапето съчетава освежаване и презареждане в красива „въздушна“ форма, като остава една от най-популярните студени напитки с кафе. Сервира се във висока чаша и се поднася със сламка. Тук представяме рецептата за бяло фрапе.
Необходими продукти:
вода – 6 с.л.
кафе – 1 ч.л. разтворимо
захар – около 1 ч.л.
прясно мляко – 150 мл
лед – няколко бучки
Начин на приготвяне:
Кафето водата и захарта се сипват на дъното на чашата. С миксер или специален уред за фрапе съставките се разбъркват, докато се получи гъста пяна. Внимателно и на тънка струя в чашата се налива студеното прясно мляко. Последният щрих е добавянето на няколко кубчета лед.
Сигурни сме, че има още много и интересни начини да се разхладим с кафе. Не се ограничавайте, експериментирайте и открийте най-любимия си вариант.
Текст: Fashion Inside/ПР
Снимки: Unsplash