Вероятно познавате Ива като един от модните блогъри у нас, които се справят много добре със задачите да пазаруват, пътуват, снимат и разказват за всичко, което им се случва. Ние се свързахме с нея, защото имахме нужда от доза лятно вдъхновение и в една друга сфера – кулинарните радости на лятото и любимата рецепта на Ива, която препоръчваме на вас – нашите читатели. Днес тя разказва как се приготвят мъфини с лимец, сушени домати и кимион, защо са полезни и наистина вкусни. А ако искате да разберете повече за останалите страсти и увлечения на Ива, препоръчваме да посетите нейния блог Inspiration Exists още сега.
Основната специфика на рецептата е брашното от лимец, което вече може да бъде открито на все повече места. Лимецът е считан за един от най-древните сортове пшеница, срещана по нашите ширини, отличава се с високо съдържание на биологично активни вещества и с ниска концентрация на глутен. Основното му преимущество е, че е от рода на покритосеменните пшеници, което позволява отглеждането му без използване на пестициди и торове. Освен че е запазил полезните си качества за разлика от другите пшеници, при които има човешка намеса, лимецът е и много вкусен, приготвен както в солени, така и в сладки изделия.
За приготвяне на 12 броя мъфини са нужни:
250 гр. брашно от лимец
2 яйца
половин кофичка кисело мляко
5-6 сушени домата в зехтин
2-3 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица сода
Щипка сол, две щипки кимион
Конопени семена за поръсване
В киселото мляко се слага една лъжичка сода. Докато „шупне“, двете яйца се разбъркват с вилица и се добавя зехтина. Към тях се прибавя и киселото мляко, а след него брашното от лимец, нарязаните на ситно сушени домати и подправките. Кимионът е важна съставка, но зависи от вашите предпочитания колко да сложите (аз слагам повече, но лимецът добре го балансира и никога не съм имала оплаквания). Всичко се разбърква с вилица до получаване на смес, която не трябва да бъде нито твърде рядка, нито твърде гъста. Пълните 2/3 от формичките за мъфини, посипвате с конопени семена за финал и печете около 20 -25 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Мъфините са много ароматни и вкусни, чудесни за лежерни сбирки с приятели и за пътувания със семейството. А комбинацията със салата от чери домати и рукола и песто от сушени домати е истинска наслада за сетивата в горещите юлски вечери.
Текст: Fashion Inside/Ива – Inspiration Exists
Снимки: Ива – Inspiration Exists
Вижте още: