Тенденции, моментални хитове и сезонни фаворити, тези явления съществуват не само в света на модата. Отклоняваме се за мъничко от котешката пътека и се потапяме в море от чисто какао, ядки, лавандула и още вълшебства. Днес изследваме едни от най-фантастичните шоколади, създадени изпод ръцете на вещи шоколатиери и изложени по витрините на най-ексклузивните специализирани магазини в света. Ето какво мечтаем да се приземи право в ръцете ни:
Le chocolat des Français
Брандът гордо заявява себе си като ваятел на гурме шоколади и с пълно право. От А до Я цялото му производство се случва в пределите на Франция. 0 % палмово олио и консерванти, само 100 % какао, масло и натурални продукти, обвити в приказно илюстрирани опаковки. Над 150 артисти до момента вече са се подписали в историята на Le chocolat des Français със своите рисунки. Част от специалитети им, към които с удоволствие посягаме, са комбинация от млечен шоколад и солен карамел или млечен шоколад и карамелизирани лешници. Тъмният шоколад със 72% съдържание на какао също заслужава внимание. Творенията на френския бранд са чиста проба удоволствие за сетивата и заслужено попадат в селекцията ни.
Mast Brothers
Mast Brothers са тежката артилерия в Ню Йорк в създаването на шоколади уникати. Никак не се шегуват, когато определят себе си като педанти. Работят само с най-рядкото и вкусно какао, което може да бъде открито по света, като заплащат значително повече за него от приетото в индустрията, за да стимулират развиващи се региони и да инвестират в адекватни условия на труд. Създателите на марката са обсесивно посветени на всеки малък детайл, част от педантичната изработка на всеки шоколадов блок. Известни са с иновациите си и вдъхновяващата семплост, която превръщат в своя запазена марка. Опаковките им са не по-малко атрактивни от тези на френските им колеги, но залагат на друг тип естетика. Сред нетрадиционните им предложения попадат шоколад със зехтин, друг с козе мляко и трети с кленова захар. Малки какаови шедьоври, какво повече да добавим?
Coco Chocolatier
Следваща спирка – Единбург. Творенията на Coco Chocolatier са създадени и опаковани ръчно. С много страст и внимание към процеса. Авторите на тези шоколади също са доста смели в идеите си и не се страхуват да ги следват. А резултатът е колекция от изненадващи вкусове като шоколад с лавандула, с джин и тоник или с чай Earl Grey и масло от бергамот. Визията, в която обгръщат шоколадовите си съвършенства, отново е доста артистична, ярка и разпознаваема.
Текст: Александра Тошева
Снимки: Press