Милано има честта да приютява едно от най-специалните арт пространства за съвременно изкуство не само в Европа, но и в света изобщо. И това е Fondazione Prada. Фестивали, изложби, събития, всичко, което се случва под покрива му, вълнува и предизвиква хиляди посетители да се връщат отново и отново за нова порция отлично курирано и ексклузивно изкуство. Съвсем скоро врати отвори най-новото попълнение в комплекса на Fondazione Prada – още една кула. А на шестия и седмия ѝ етаж се простира една истинска перла – ресторант Torre. Интериор и арт произведения се сливат в едно общо вълшебство за всичко нива на сетивата. Основната му зала се простира върху 215 квадратни метра на шестия етаж, разделена на две – бар и самия ресторант. Прозорци от пода до тавана разкриват една от най-красивите гледки над Милано, които може да си подарите.
Ресторантът предлага места за 84 гости и е разположен на три нива. Първите две нива са обзаведени с дървени маси и столове, дело на Eero Saarinen. Картините наоколо са творби на William N. Coopley, Jeff Koons, Goshka Macuga и John Wensley. Повече любопитство за нас повдига третото ниво, което ни посреща с автентични мебели от ресторанта на хотел “Four Seasons”в Ню Йорк, създадени от Philip Johnson през 1958. Тук се намират и елементи от инсталацията на Carsten Höller “The Double club”, представена през 2008-2009.
Типично италианска заемка са стените, украсени с чинии, изработени специално по дизайн на един куп звезди на съвременното изкуство: John Baldessari, Thomas Demand, Nathalie Djuberg & Hans Berg, Elmgreen & Dragset, Joep Van Lieshout, Goshka Macuga, Mariko Mori, Tobias Rebherger, Andreas Slominski, Francesco Vezzoli, John Wesley.
Просторната открита тераса се простира на 125 квадратни метра и отново ни предизвиква с панорама, която си струва да се види и усети.
Седмият етаж е отделен за частни гости, резервирали го изцяло. За тях се предлага отделно обслужване и частна тераса. Както и гледка към кухнята през специална стъклена стена.
Менюто на Torre е малка ода за любовта към Италия и специалитетите, които отделните региони издигат като свои емблеми на вкуса. Десертите включват и световни класики, и италиански тестени изделия. А винената листа има с какво да очарова и най-запалените сомелиери.
Имаме удоволствието да знаем къде ще приключи следващият ни по-артистичен уикенд в Милано! В новата перла на града.
Текст: Александра Тошева
Снимки и източник: Fondazione Prada