Решихме да посветим днешния ден на вкусните, но здравословни рецепти. Затова ще си приготвим любимата неделна закуска, но с по-нетрадиционни продукти. Време е за палачинки!
За тестото са ни необходими 250 мл прясно мляко, 1 с.л. лимонов сок, 1 яйце, 350 мл вода, 250 г брашно от елда, ½ ч.л. сол и 50 г масло. За пълнежа пък се нуждаем от 1 ч.ч. пресни или замразени горски плодове, 2 с.л. конфитюр, 1 с.л. ситнонарязана мента, малко пудра захар за поръсване и 2 с.л. мед за гарниране.
Технологията на приготвяне е следната: разбъркваме млякото с лимоновия сок, добавяме водата и яйцето и разбиваме. Сипваме брашното и солта, разбъркваме добре и оставяме полученото рядко тесто да престои 2 часа.
Намазваме с масло нагорещен тиган и сипваме малък черпак от сместа. Печем тънки палачинки, които намазваме с масло.
След това размразяваме плодовете и ги разбъркваме с конфитюра и ментата. Подреждаме палачинките в красива чиния и ги поднасяме с плодовия пълнеж, пудра захар и мед.
Подробности около приготвянето на вкусната рецепта можете да прочетете тук, при нашите приятели от сп. „Меню”.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: списание „Меню”
Вижте още: