Как да си приготвим: Сладкиш с пияни череши в чаша


В сезона на черешите, съвместно със сп. „Меню”, решихме да ви представим една рецепта, подходяща за спокойния неделен ден. Сладка, леко алкохолна и доста изкушаваща.

Необходими продукти за 8 порции:

За черешите:

500 г почистени череши

1 ч.ч. коняк, ром или уиски

3 с.л. захар

За блата:

200 г масло

200 г тъмен шоколад

1 с.л. разтворимо кафе

½ ч.ч. вода

220 г или 1 ½ ч.ч. брашно

2 с.л. какао

½ ч.л. сода бикарбонат

1 с.л. бакпулвер

400 г или 2 ч.ч. захар

3 яйца

2 с.л. олио

100 г кисело мляко

За шоколадовия крем:

100 г тъмен шоколад

200 г сметана

2 с.л. ликьор амарето

За млечния крем:

500 мл прясно мляко

1 яйце

2 с.л. нишесте

3 с.л. захар

50 г студено масло

50 г настърган шоколад за гарниране

Начин на приготвяне:

Залейте черешите с алкохола и захарта, разбъркайте и оставете да се мариноват в хладилника за 12 часа, като разбърквате от време на време.

Сложете сметаната за шоколадовия крем да заври. Нарежете шоколада и го сложете в купа. Излейте врящата сметана върху шоколада и разбърквайте, докато се стопи. Добавете ликора. Охладете сместа до стайна температура и поставете в хладилника за 3-4 часа, за да се сгъсти.

За блата смесете в тиган маслото, нарязания шоколад, кафето и водата. Сложете ги на слаб огън и разбърквайте, докато се разтопят и превърнат в еднородна маса. Заедно с брашното пресейте какаото, содата и бакпулвера. Смесете със захарта.

Разбийте заедно яйцата, олиото и киселото мляко. Към брашнената смес добавете шоколадовата и яйчната маса. Разбъркайте всичко, докато се получи гладко тесто. Печете в тавичка с диаметър 22-24 см, застлана с хартия за печене или намазана с масло за около час и половина във фурна, загрята до 160 градуса.

Разбъркайте яйцето за млечния крем с нишестето и 2 с.л. от млякото. Останалото мляко сложете да заври със захарта. При непрекъснато разбъркване добавете яйцето, а когато се сгъсти, отстранете от огъня и добавете маслото, докато разбърквате.

Нарежете изпечения блат на кубчета. В купа редувайте пластове блат, шоколадов крем, мариновани череши, яйчен крем, отново блат, който се сиропира с черешовата марината, ред шоколадов и яйчен крем. Завършете с череши и поръсете с настърган шоколад.

Текст: Fashion Inside

Снимка: сп. „Меню”

Вижте още:

Как да си приготвим: Крем брюле с мед и шафран

Как да си приготвим: Ягодова лудост

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Short White Fringed Party Dress

Къса бяла рокля с ресни от Merlenne

Препоръки от седмицата

Semi-Sheer Burgundy Dress

Полупрозрачна рокля в бургунди от Merlenne

Препоръки от седмицата

Woolen White Coat

Вълнено палто в бяло от Merlenne

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бунтарско настроение в петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени