В сезона на черешите, съвместно със сп. „Меню”, решихме да ви представим една рецепта, подходяща за спокойния неделен ден. Сладка, леко алкохолна и доста изкушаваща.
Необходими продукти за 8 порции:
За черешите:
500 г почистени череши
1 ч.ч. коняк, ром или уиски
3 с.л. захар
За блата:
200 г масло
200 г тъмен шоколад
1 с.л. разтворимо кафе
½ ч.ч. вода
220 г или 1 ½ ч.ч. брашно
2 с.л. какао
½ ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. бакпулвер
400 г или 2 ч.ч. захар
3 яйца
2 с.л. олио
100 г кисело мляко
За шоколадовия крем:
100 г тъмен шоколад
200 г сметана
2 с.л. ликьор амарето
За млечния крем:
500 мл прясно мляко
1 яйце
2 с.л. нишесте
3 с.л. захар
50 г студено масло
50 г настърган шоколад за гарниране
Начин на приготвяне:
Залейте черешите с алкохола и захарта, разбъркайте и оставете да се мариноват в хладилника за 12 часа, като разбърквате от време на време.
Сложете сметаната за шоколадовия крем да заври. Нарежете шоколада и го сложете в купа. Излейте врящата сметана върху шоколада и разбърквайте, докато се стопи. Добавете ликора. Охладете сместа до стайна температура и поставете в хладилника за 3-4 часа, за да се сгъсти.
За блата смесете в тиган маслото, нарязания шоколад, кафето и водата. Сложете ги на слаб огън и разбърквайте, докато се разтопят и превърнат в еднородна маса. Заедно с брашното пресейте какаото, содата и бакпулвера. Смесете със захарта.
Разбийте заедно яйцата, олиото и киселото мляко. Към брашнената смес добавете шоколадовата и яйчната маса. Разбъркайте всичко, докато се получи гладко тесто. Печете в тавичка с диаметър 22-24 см, застлана с хартия за печене или намазана с масло за около час и половина във фурна, загрята до 160 градуса.
Разбъркайте яйцето за млечния крем с нишестето и 2 с.л. от млякото. Останалото мляко сложете да заври със захарта. При непрекъснато разбъркване добавете яйцето, а когато се сгъсти, отстранете от огъня и добавете маслото, докато разбърквате.
Нарежете изпечения блат на кубчета. В купа редувайте пластове блат, шоколадов крем, мариновани череши, яйчен крем, отново блат, който се сиропира с черешовата марината, ред шоколадов и яйчен крем. Завършете с череши и поръсете с настърган шоколад.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: