От списание „Меню” научихме, че поради естеството на използваните продукти и най-вече заради умереното количество глутен в спелтата този ароматен кекс има плътна структура, която помага за силното изкусително въздействие на вкуса му. И решихме, че искаме да си го приготвим сами в домашни условия. Ето как.
Необходими продукти:
500 г обелени и почистени ароматни ябълки или 500 г готово ябълково пюре
100 мл портокалов сок
1 ч. ч. светлокафява захар
2 ч. л. ванилова захар
2 ч. ч. брашно от спелта или грахам
5 с. л. какао
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
3 с. л. нарязани сушени сини сливи или стафиди
50 г орехи
1 щипка сол
1 ч. л. растителна мазнина за тавата
2 с. л. кокосови стърготини
За поръсване:
2 с. л. нарязани орехи
2 с. л. сурови слънчогледови семки
1 с. л. кафява захар на едри кристали
Начин на приготвяне:
Нарежете ябълките на малки парчета. Залейте ги с портокаловия сок и сложете с 2 с.л. от захарта да се задушат на умерен огън за 7-8 минути, докато омекнат добре. Оставете ги да поврат 1-2 минути без капак, пасирайте и охладете.
Разбъркайте пюрето с останалата захар, добавете и ваниловата такава. Смесете брашното с пресетите какао, бакпулвер и сода. Добавете солта, сушените плодове и орехите.
Постепенно добавете сухата смес към пюрето, докато разбърквате непрекъснато. Сипете тестото в намазнена форма за печене, поръсена с кокосови стърготини. Отгоре посипете с ядките и захарта, след това сложете в загрята на 180˚ С фурна за 30-40 минути. Когато сладкишът е изпечен, оставете да постои 10 минути в тавата и извадете, за да се доохлади. Можете да украсите със стопен тъмен шоколад.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: