И тази седмица продължаваме да подготвяме заедно коледната празнична трапеза. Днес, заедно с нашите приятели от сп. „Меню”, избрахме да ви представим как се приготвят ефектни кошнички с веган-пълнеж от соево сирене, подправки и зеленчуци, с които да изненадате приятно гостите на вашето парти.
Необходимите продукти за 20 броя са следните: 150 г брашно, 75 г маргарин, 2-3 с.л. ледена вода, 200 г тофу, 100 мл зехтин, 1 скилидка чесън, ½ ч.л. кимион, 1 ч.л. смлян шарен пипер, 1 ч.л. настъргана кора от лимон, 2 с.л. маслинена паста, 1 печена червена чушка, кълнове ряпа, по желание.
Маргаринът се стрива на трохи с брашното. Прибавя се водата, бързо се оформя на топка и се слага за 30 минути в хладилника.
Охладеното тесто се прави на топчици, които се разстилат във форми за тарталети. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 190°С за около 10-12 минути, или докато леко порозовеят. Щом изстинат, се изваждат от формите.
Тофуто се нарязва на малки кубчета и се залива със зехтина. Разбърква се с чесъна, кимиона, джоджена, пипера и кората от лимон. Оставя се да се маринова 1-2 часа.
Във всяка кошничка се слага по лъжица от пастата, кубче тофу, парче чушка и се украсява с малко джоджен.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: сп. „Меню”
This week we continue to prepare the Christmas Meals together. Today, along with our friends from the magazine „Menu“, we chose to present you how to prepare baskets with vegan soy cheese filling , spices and vegetables with which to pleasantly surprise guests at your party .
Ingredients for 20 pieces are as follow : 150 g of flour, margarine 75g , 2-3 tablespoons ice water , 200 g tofu, 100 ml olive oil, 1 clove garlic , ½ tsp cumin, 1 teaspoon patterned ground pepper, 1 tsp lemon zest , 2 tablespoons olive paste, 1 roasted red pepper, radish sprouts if desired.
Margarine is made into crumbs with the flour. Water is added- the mix is rapidly formed into a ball and placed for 30 minutes in the refrigerator.
The cooled dough is made into balls which are spread out into a mold for cupcakes. Put this in a preheated oven at 190 ° C for about 10-12 minutes or until it turns pink . Once cool, remove from the molds .
Cut the tofu into small cubes and pour the olive oil. Stir in garlic , cumin , mint , pepper and lemon peel. Allow to marinate for 1-2 hours .
Each basket is filled with a spoon of paste , tofu cubes , a slice of pepper and garnish with some mint.
Written by Stanislava Dobreva
Picture: „Menu” magazine