Напълно в духа на октомври тази рецепта съчетава апетитни съставки и събира с богатството на ароматите и вкусовете си всички на дълги семейни следобеди. Ето как.
Съставки
1 кг брюкселско зеле
3 ч. ч. мускатна тиква, нарязана на кубчета
2/3 ч.ч. суха киноа
1 средно голям нар
1/2 чаша натрошени орехи
1 малък портокал, изцеден (около 1/4 чаша)
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. конопени семена (по желание)
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 С. Върху хартия за печене поставете брюкселското зеле в едната страна и тиквата в другата. Печете около 25 минути. Извадете зелето и го сложете в голяма купа и върнете тиквата за още 15-20 минути, докато омекне. След като я извадите, а добавете в купата. Междувременно измийте киноа в сито и след това сложете в малка тенджера докато леко се запече. Добавете 1 чаена чаша вода и варете за 15 минути. В малка купичка смесете портокаловия сок, балсамовия оцет, конопените семена, солта и пипера и разбъркайте. В голямата купа прибавете към зеленчуците киноа, нара и орехите. Разбъркайте всички съставки и сервирайте.
Текст: Ивайла Влахова
Рецепта и снимки: emilieeats.com