Техниката Tie-dye ни обещава цветна година

x

Носили ли сте някога домашно боядисана тениска? Спомняте ли си всъщност за онези памучни бели тениски, които с помощта на цветни бои и различни усуквания  придобиваха неповторими дизайни? Ако отговорът ви е „Да”, то е много  вероятно някоя подобна забравена  дреха да стои още скрита в шкафа, заедно с лексикона, няколко писма или албум със снимки.

Ако пък за първи път чувате за този вид дрехи и никога не сте носили подобни, през 2019-та ще имате възможността не просто да ги видите, но и да ги носите. А защо не и да си ги направите сами!



Tie- dye e модерният термин, с който се назовава техниката за ръчно боядисване на текстил. В буквален превод от английски език означава „завързан и боядисан” (tied-and-dyed).

Традиционните методи за tie-day са много стари и датират от преди повече от 2000 години. Формирани са в Индия, Япония и Африка, където оцветяването и рисуването върху текстил са цяло изкуство. Един от най- старите познати методи за боядисване на тъкани, практикуван все още е индийската техника, наречена Bandhani. В основата на този метод е завързването на малки части от плата и потапянето им в различни контрастни бои. Резултатът след развързване е различни по големи разлети точки или по-точно цветни петна, които често се преливат едно в друго.

Shabori е друг подобен метод за ръчно текстилно оцветяване, практикуван основно в Япония. За да придадат още цвят на дрехите си японците са използвали предимно различни по големина парчета индиго. Те отпечатвали мастилената хартия върху копринената тъкан на дрехите си. Коприната на свой ред поемала мастилото и крайният резултат много напомнял на акварел.



През 60-те и 70-те години на миналия век хипарският акварел, както заслужено още наричат собственоръчно обагрения текстил, става много популярен именно заради хипи движението. Оцветяването на дрехите в този период се постига по два доста прости и лесно приложими метода – с белина при цветни дрехи или с бои в ярки цветове, при бели тъкани. Това което се получава след като се развърже усуканата или намачкана дреха е уникален принт с психеделичен ефект, който се превръща в синоним на индивидуалност и свобода.



Продължавайки да пътуваме с машината на времето, по следите на тази толкова цветна техника, се озоваваме някъде, много след Лятото на любовта. Годината е 2019-та и цветните хипнотични кръгове успяват отново да намерят своето място в новите модни колекции. Това изобщо не бива да ни изненадва, защото както знаем „всяко ново е добре забравено старо”, затова нека кажем „Здравей!” на новия – стар тренд.

Balmain, Chloe, Prada, Paco Rabanne, Proenza Schouler, Stella McCartney и Sonia Rykiel са сред първите дизайнери избрали да добавят още повече цвят и креативност в летните си модели. Те смело залагат на техниката tie-dye, като се възползват и от романтичния й полъх. Резултатът е повече от добър. „Боядисаните” тениски, поли, рокли и якета изглеждат бохемски, много дръзко и съвременно, но и носят лека носталгична нотка, което със сигурност е търсен ефект. Съчетават се добре с различни комбинации от дрехи и стилове, превръщат се в трудно незабележим акцент на всеки тоалет и дават простор на въображението.



Определено трябва да се признае, че tie- dye трендът е доста дързък и смел, заради което вероятно няма да успее да намери своето място във всеки гардероб. Хубаво е да знаем, че освен концентричните кръгове във всевъзможни цветове, част от хипи акварела са и далеч по-семплите и дори стилни произволни пъстри капки боя, както и омбре ефектът, който може да бъде както плавен и преливащ, така и много контрастен. Вариациите на tie-dye са много и е твърде вероятно да открием себе си в поне една от тях, затова си струва да се опита.

Интересната техника хвърли многобройни колоритни пръски в света на модата през 2019-та и заяви своето упорито присъствие, обещавайки вероятно цветна и неповторима година,  а на нас остави да създадем спомени, облечени в уникалните дизайни.








Текст: Ани Георгиева

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени