Цветотерапия срещу лошо настроение

x

Есенните месеци ни оставят с объркани чувства и настроения. Студените сутрини и топлите следобеди, по-кратките дни и падащите листа могат да повлияят на емоционалното ни състояние. Оказва се, че донякъде можем да контролираме това с помощта на дрехите и особено цветовете, които носим.



Как цветовете влияят на настроението ни през есента?

Цветовете не са просто визуален елемент – те притежават силата да формират начина, по който възприемаме света около нас. През есента, когато настроенията ни са по-непостоянни, изборът на цветовете в облеклото ни може да бъде ключов за поддържане на вътрешен баланс.



Червено

Когато студените дни започнат да се усещат, червеното идва като взрив на енергия. Този наситен цвят се асоциира с жизненост и страст и е чудесен избор за хора, които искат да се борят със сезонната меланхолия. Червените акценти в гардероба могат да подсилят увереността и да дадат усещане за контрол дори в най-мрачните есенни дни.



Оранжево и жълто

Оранжевото е цветът на есента, на листата и тиквите, а носенето му може да засили чувството за радост и топлина. Жълтото, от своя страна, е цветът на слънцето и оптимизма. Въпреки по-мрачните и дъждовни дни, тези цветове имат способността да внесат светлина и енергия в ежедневието. Те също така стимулират креативността и социалността – две неща, които често намаляват през студените месеци.



Бургунди

Тази есен бургунди е цветът, който задава тона на сезона. Съчетавайки дълбочината на червеното с наситеността на лилавите нюанси, бургундито е изключително подходящ за есенните месеци. Този цвят излъчва елегантност, богатство и увереност, без да е крещящ. Той е перфектен за костюми, рокли и аксесоари, както и за подчертаване на есенната палитра.



Зелено

Зеленият цвят, макар да е по-типичен за пролетта, може да внесе усещане за баланс през есента. Маслиненото зелено и земните тонове са прекрасни за този сезон, защото създават връзка с природата. Те имат успокояващ ефект и са отличен избор за онези дни, в които ни трябва повече стабилност и вътрешен мир.



Кафяво и земни тонове

Кафявото е цветът на стабилността и земята. Той ни свързва с корените и природата и създава чувство за сигурност. Земните тонове като охра, теракота отразяват палитрата на есента и предлагат топлина и уют на психическо ниво. Носенето на тези нюанси помага да се чувстваме „закотвени“ в реалността, дори когато времето започне да се променя.



Синьо

През есента може да ни липсва усещането за спокойствие и чистота, което синьото носи. Носенето на тъмни сини нюанси може да създаде усещане за стабилност и дълбочина, особено в моменти, когато есенната меланхолия вземе връх. Светлото синьо, от друга страна, може да ни напомня за ясното лятно небе и да вдъхне спокойствие в натоварените дни.



Сиво

Сивото е сложен цвят, често асоцииран с интелектуалността, неутралността и спокойствието. Сивите тонове, могат да донесат усещане за спокойствие и минимализъм, а по-тъмните нюанси да добавят изтънченост и резервираност. Това е идеален избор за онези, които търсят баланс между емоционалната интензивност на есента и вътрешния си мир.

През есента, когато природата ни дава нейните най-живописни цветове, можем да черпим вдъхновение за облеклото си. Тази палитра от нюанси може да бъде нашият начин да контролираме настроенията си и да се свържем с динамиката на сезона.


Текст: Тереза Восканян

Снимки: Getty Images

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата

Пуловер Бежов Regular Fit от AMI PARIS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер Exeter Червен Regular Fit от Desigual

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожено яке Lonie Кафяв Loose Fit от Gestuz

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Любимият пуловер и скъсан деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени