Продължаваме да ви представяме храните, които се грижат за това организма ни да е снабден с най-важните минерални, баластни и хранителни вещества. Ето кои са останалите пет суперхрани.
Акай бери
Смята се, че акай бери притежава суперсилата да лекува рак, стопява излишните килограми, изглажда бръчките, предпазва от сърдечни заболявания и дори да стимулира либидото. От 2005 г. насам този южноамерикански плод празнува победоносния си поход: първо в Северна Америка, а след това и в Европа. Акай бери прилича на боровинките, в свежо и незамърсено състояние е със сивкав матов воал по повърхността. За разлика от боровинките то има семка. Тя не се яде и съставя основната част от зърното. В месестата част на плода и в обвивката обаче се крият много полезни за здравето вещества. Най-често се продава в прахообразна форма.
Хлорела
Хлорелата е водорасло, което е непобедимо в своите качества. Докато някои детоксиканти като кориандъра се грижат за транспортирането на обогатени замърсители от клетките и по този начин да изчистват тъканите, за хлорелата е предопределено да свързва свободните токсини и метали и да ги освобождава. Освен определени протеини и пептиди, това микроводорасло съдържа големи количества хлорофил. Хлорелата служи и за пречистване на кръвта и за стимулиране на образуването й. Също като спирулината е неизчерпаем източник на ценни витамини и минерали, аминокиселини и мастни киселини и помага за лечебните и регенеративни процеси на организма.
Броколи
В никакъв случай не игнорирайте броколите от менюто си. Този зелен зеленчук, произхождащ от Мала Азия, е изключително богат на минерални вещества като калций, калий, фосфор, желязо, цинк и натрий, съдържа много витамини и особено аскорбинова киселина (витамин С) и каротин (провитамин А).
Кокосов орех
Кокосовият орех също спокойно може да се отнесе към групата на суперхраните, защото е богат на много хранителни вещества. Той съдържа висока концентрация на основните витамини, минерални вещества и микроелементи. Освен това от него може да се консумира сърцевината, кокосовата вода и млякото, които имат широк обхват на приложение. Мастните киселини в кокосовия орех, особено лауриновата, предпазват от хронични заболявания като инфаркт, Алцхаймер, остеопороза и рак, засилват имунната система, помагат на организма да се изчисти от токсините и спомагат за ефективността от спортните занимания.
Джинджифил
Джинджифилът притежава широк спектър от ползи за здравето. Той съдържа над 12 вида антиоксиданти, които спомагат за лечението на различни болести. Джинджифилът съдържа уникално масло, което е с високоефективно антиоксидантно действие. В изсушен вид то се засилва, а при варене то намалява. Джинджифиловото масло действа противовъзпалително и болкоуспокояващо, понижава кръвното налягане и помага при прилошаване. В допълнение джинджифилът стимулира обмяната на веществата и подобрява кръвообращението. Същевременно едно от веществата, съдържащи се в него, действа успокояващо и намалява стреса, пристъпите на страх и умората.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press
Вижте още: