Шоколадът е едно от най-обичаните лакомства: сладко, което лекува преддиабетното състояние, действа като допинг на студентите по време на изпити и е напитка, която в Америка (преди Колумб) се е пиела само от знатните мъже, а след това – единствено от осъдените да бъдат пренесени в жертва. В крайна сметка шоколадът така и не събира единодушното одобрение на фитнес треньори, психолози и сладкари, но лекарите са сигурни в едно: той е много полезен.
Шоколадът е перфектната ни половинка. Температурата му на топене е същата като тази на човешкото тяло. Съвпадение? Помислете само колко щастливи се чувствате, когато с шоколада си направите сладко рандеву.
Ето пет причини, които ще ви убедят, че прекаляването с шоколад е… здравословно.
Понижава риска от миокарден инфаркт
Употребата на шоколад е изключително важна за поддържането еластичността на стените на кръвоносните съдове и гъвкавостта на артериите. 10 грама на ден могат да предотвратят инфаркт. Изберете „правилния шоколад” – този, в който съдържанието на какаови зърна е не по-малко от 50%. Той е богат на особен вид полифеноли – флавоноиди, които понижават кръвното налягане и нивото на „лошия” холестерол в кръвта. Така укрепвате кръвоносните съдове и значително понижавате риска от образуване на тромби.
Има действието на натурален аспирин
Действието на аспирина и на шоколада много си приличат по едно – имат противовъзпалителен ефект. Оказват го полифенолите в какаото, които се борят със сърдечно-съдовите заболявания. Подобно на аспирина сладкото лекарство разрежда кръвта, въздейства на тромбоцитите като ги предпазва от слепване и образуването на тромби.
Активира дейността на мозъка
Неслучайно на децата, които се явяват на изпит, им позволяват да внасят бутилка вода и шоколад. Какаовите зърна имат антистрес ефект – на всеки 2-3 часа те подобряват притока на кръв към най-важните участъци в главния мозък. Лецитинът засилва предаването на нервни импулси и способства подобряването на съобразителността и реакциите.
Облекчава емоциите
След болезнена раздяла или напрежение интуитивно търсим нещо сладичко. Но ако от бисквитите се появява чувство за вина, то от три шоколада на душата й става по-леко. Причината за това е, че шоколадът съществено понижава хормона на стреса в организма и го подменя с ендорфин – хормонът на щастието.
Потиска апетита
Това се отнася основно за горчивия натурален шоколад. Причината за това е, че вкусът му не позволява да се стигне до преяждане. Горчивото понижава апетита и свива стомаха. Ако апетитът ви настоява за още, но ума ви казва „достатъчно”, хапнете трюфели или парче шоколад и ще се почувствате сити.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press