Продължаваме със съветите на германския натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг за хранене и организиране на ежедневието ни според природните биоритми, за да постигнем оптимален душевен и физически здравословен баланс…
Храненето днес и преди години
Съвременният начин на живот е довел до съществени разлики в начините за приготвяне на храна днес. В миналото са се използвали свежи и пресни продукти, а днес готвенето е свързано предимно с претоплянето на дълбоко замразена храна, с по-честата употреба на полуготови хранителни продукти и още по-честото хранене навън и на крак.
Храната, която се предлага навън, действително засища, но в повечето случаи е прекалено мазна, прекалено сладка и прекалено солена, а метаболитните процеси в тялото са недостатъчно снабдени с жизненонеобходими вещества.
От нас се изисква да сме изключително гъвкави в ежедневието си, което обаче води до влошено хранене (нередовно, в произволни часове на денонощието). Мнозинството хора имат нерегулиран ритъм на живот и никакви здрави структури. Факт е, че ежедневните хранения в последните години са се покачили от 3 на 5. Правят се по-кратки и нередовни паузи между тях, ядем на принципа „когато ми се удаде възможност“. Това води до аритмизирано ежедневие и до наднормено тегло. Оттук възниква и въпросът:
Колко пъти дневно трябва да се храним?
По правило „хранене” означава да се подкрепят жизнените сили. Затова е важно то да се ориентира според потребностите и така организмът ни да получава хранителните вещества в точния момент според нашия вътрешен циркаден ритъм: минерали, витамини, микроелементи и аминокиселини. Ето защо храненето три пъти дневно е напълно достатъчно.
Според едно изследване, ако вечер човек поеме едно обилно хранене, нивата на кръвната захар и нивото на инсулина ще се повишават повече, отколкото ако същото ядене бъде прието за закуска. Ако вечер нивото на инсулина е високо, тялото не може да разгради мазнините през нощта. Затова сутрин и на обяд по желание приемайте повече калории, а вечер – по-малко!
Какво се случва в тялото ни, когато най-малко половината от поетото през деня количество калории се приема между 19 и 1.30 часа? Стига се до така наречената
Хаотична инсулинова реакция (смята се за предварителен стадий на диабета).
Всъщност мазната тежка храна възбужда стомашно-чревната дейност и смущава разпределянето на мелатонина, който е отговорен за спокойния сън. Затова по-добре по-лека храна на вечеря и не прекалено късно хранене!
Закуската е задължителна!
Заложете на богатата, разнообразна закуска – вслушайте се във вътрешния си часовник. Дори когато пропускането на закуската изглежда като лесен път към отслабването, това не е решение. Вашето храносмилане е най-активно сутрин – идеалното време за консумация на сурови храни.
Много е важно вечер да не се консумират сурови плодове и сурови зеленчуци.
Суровите плодове и зеленчуци трябва да ядем в течение на деня (т. е. преди 15 ч.), за да възприемем най-добре хранителните вещества. Процесът на ферментация, който стартира, когато човек се храни прекалено късно със сурова храна, създава много храносмилателни проблеми и може да доведе до синдром на пропускливи черва (Leaky Gut Syndrome).
Непоносимости към хранителни вещества
През последните години непоносимостите към различните хранителни вещества стават все по-често срещани. Причините за появата им са индустриалното производство на хранителни продукти, както и изменените хранителни навици в индустриалните градове. Оплакванията най-често са свързани с различни източници на генеза (токсични и нетоксични).
Доказано е, че 2 – 3% от населението страда от хранителна алергия като непоносимостите към хранителни вещества се срещат много по-често.
Непоносимост към плодова захар и лактозната интолерантност се срещат при 70% от населяващите средиземноморския регион и 20% от германците и австрийците. Непоносимост към сорбитол пък се забелязва при 80% от всички хора.
Бързи съвети за правилно хранене
Доброто храносмилане ще ви помогне не само да останете стройни, но е и профилактика срещу многобройни заболявания. Факторите, които ускоряват процеса на стареене, могат да бъдат контролирани чрез едно добро хранене и оптимално храносмилане. Затова:
– Вслушвайте се в тялото си – особено, когато се появи сигналът „сит съм“.
– Дъвчете много осъзнато и бавно.
– В случай че изпитвате неустоим глад към определени храни, можете да си помогнете с прием на минерални соли. Гладът за сладко например говори за дефицит на магнезиев фосфат. А за солено – за недостиг на натриев хлорид. При пристъп на глад можете да смучете по 1 табл. от: Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – при желание за сладко; сол №8 натриев хлорид – за солено; сол №5 магнезиев фосфат – при пристъпи на глад в състояния на силен, хроничен стрес.
– Не поемайте никакви течности по време на хранене. Те разреждат храносмилателните ензимни сокове, а това води до отслабване на храносмилателната енергия.
– Пийте много вода между храненията (това отнема и чувството на глад).
– Вечеряйте възможно най-рано (в идеалния случай не след 18.00 ч.) .
– Вечерята нека бъде най-малкото ядене за деня и да не съдържа сурова храна.
– Когато се налага да ядете извън дома, хранете се още по-бавно от обичайното и възможно най-малко.
– Постарайте се да пиете всеки ден 2-3 л. вода (в правилното време).
– Следете за доброто качество на водата!
– 15 минути преди хранене прекратете приема на течности.
– По възможност избягвайте газирана вода.
– Хроничните инфекции благоприятстват разпространението и утежняването на алергичните процеси. В тази връзка се нуждаете от достатъчно прием на цинк заради сериозната му профилактична роля. Той регулира 200 процеса в тялото и служи за обезвреждане на свободните радикали, допълва действието на витамините С и Е.
Цинкът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, яйчниците, задстомашната жлеза. Дефицитът му се проявява чрез косопад, бавно заздравяване на рани, отслабване на имунната система, вътрешно безпокойство, страх, депресия, дисхармония в женския хормонален баланс и др. Откриваме този минерал в сусама, пълнозърнестите продукти и натуралния ориз.
– От съществено значение за имунната система са също така витамините Е и С. Откриваме витамин Е най-вече в маслото от пшенични зародиши, пшеничните кълнове, пшеничните трици и натуралния ориз. Той защитава клетките и ги изчиства от токсините. Както и микролемента селен, този витамин е ловец на свободните радикали.
Витамин С се среща преди всичко в шипките, картофите, киселото зеле, магданоза и като цяло в плодовете и зеленчуците. Витамин С има общо профилактично действие и укрепва имунната система.
– Нуждаем се от повече сън и въпреки това сутрин сме изтощени. Достатъчният сън (22.30 до 6 ч.) предпазва от наднормено тегло.
Следва продължение…
Хранене според биоритмите – Част 1
Текст: Велиана Симеонова
Снимки: Pixabay