Здравословното хранене е комплекс от много неща. Често, обаче забравяме за един особено важен компонент – съдовете за готвене. Дори да изберем най-здравословните продукти, техните качества могат да бъдат загубени при готвене или, още по-лошо, храната буквално да бъде отровена от вредните вещества, които отделят съдовете. Затова изборът на тенджери и тигани трябва да бъде много внимателен, а инвестицията в по-добри продукти наистина си струва.
Ето възможностите, за да направите своя информиран избор:
Алуминиеви
Ако имате възможност, избягвайте използването на алуминиеви съдове за кисели или съдържащи соли продукти и след като сготвите в тях прехвърлете яденето в стъклен или порцеланов съд.
Емайлирани
В основата си те са стоманени, железни, чугунени, като отгоре имат емайлово покритие, което не позволява основният материал да влиза в контакт с храната. При рязка смяна на температурата или удари това покритие лесно се начупва и напуква. Важно условие е съдовете да са здрави – не ползвайте емайлирани съдове с напукан или липсващ емайл.
Чугунени
Солидни и тежки, чугунените съдове правят храната страхотна, поради равномерното отдаване на топлина. В миналото по-голяма част от тях нямаха покритие и бяха трудни за почистване. Днес на пазара се намират такива с металокерамично или незалепващо покритие. На вкус храната, приготвена в чугунени съдове, се доближава до тази в глинени. Чугунения съд не се изкривява и е практически вечен. Тежината, трудоемкостта при миенето му обаче, отказват бързо ползвателите му. За да бъдат съдовете здравословни, трябва да се внимава за ръжда и да се накисват от време на време в неосолено олио. Не трябва да се мият със силни почистващи препарати и е добре да се подсушават веднага след изплакване.
Тефлоново покритие
Всички анти-загарящи покрития (с изключение на титановото) са създадени на основата на съединенията на флуорвъглеводорода и са получили названието тефлонови. Все още няма твърди доказателства, че тефлоновото покритие вреди, но има сериозни доводи в тази посока. Ако незалепващият ви тиган се е надраскал и захабил, по-добре да го изхвърлите, защото нарушаването целостта на покритието позволява да се отделят вредни вещества в храната. Това, че продуктите не залепват при готвене, прави този тип съдове предпочитани в много домакинства, но проблемът с въздействието върху здравето все още не е изяснен.
Неръждаема стомана
Съдовете от неръждаема стомана съдържат хром и никел. Получената смес е устойчива на корозия и лесна за почистване. Този материал се счита за безопасен избор и затова неслучайно се използва и в професионалните кухни и ресторанти. Но за да останат здравословни тези съдове не трябва да се използват абразивни материали при почистването им, защото по този начин се нараняват и при готвене се освобождават малки количества хром и никел. Обикновено тези съдове са с двойно дъно и така ястието не загаря, а съдът запазва топлината дълго. Внимание – на пазара се срещат изделия, покрити само отгоре с неръждавейка, а всъщност са от евтина черна стомана, която не е предназначена за непосредствен контакт с храната.
Глинени съдове
Никой не може да оспори качествата на вкусния гювеч. Имайте предвид обаче, че тези съдове трябва да са добре гледжосани. Печем винаги на тих огън с постепенно загряване, защото глинените съдове не обичат резки промени на температурата. Те се считат за безопасни за готвене, освен ако в процеса на емайлиране не е използвано олово и кадмий, чиято цел е да боядиса съда в червено, жълто или оранжево. В днешно време тази технология не се използва вече, но проблемът възниква при стари глинени съдове с емайл в подобен цвят. Като общо правило глинените съдове без съдържание на олово в емайла са много добър избор за готвене. Предлагат се два типа – едните са изцяло от глина, а другите са с незалепващо керамично покритие.
Керамично покритие
Керамичното покритие е истинско откритие в готварската индустрия и отговаря на бързо променящите се кухненски методи и изисквания. Уникалните му качества гарантират по-здравословни и вкусни ястия за по-малко време на приготвяне и с по-малко мазнина. Покритието е напълно гладко, стъкловидно и непоресто, и не залепва. Керамичният слой има една специална характеристика – когато поставиш храната върху топлата повърхност се образува кора и сочността на продуктите се запазва. Керамиката не съдържа политетрафлуоретилен и се основава на сол-гел технологията (керамичното покритие е впръскано, а не е залепено). Една от здравословните алтернативи за готвене.
Стъкло
Съдове, които сто процента не вредят на здравето. Както при глинените е нужно постепенно загряване и подобно на тях, стъклените съдове не търпят резки температурни промени. Недостатък е, че са по-крехки от всички останали съдове, а при липса на мазнина ястията залепват.
Каменно покритие
Съдовете с каменно покритие имитират готвенето върху камък, изключително здрави са и не залепват, което позволява да се готви без мазнина. Камъкът разпределя много равномерно топлината, което помага ястието да е по-вкусно и добре изпечено. За разлика от чугунените съдове, каменните загряват доста по-бързо и не изискват толкова време за готвене.
Текст: Катя Атанасова
Снимки: Unsplash
Вижте още:
Тайните на здравословното готвене