Кой парфюм има най-голяма дълготрайност?

x

Цялото разнообразие на дамски парфюми, което може да се види днес на рафтовете на магазините, може да бъде разделено на няколко категории, всяка от които има индивидуално количество ароматни и алкохолни компоненти. А това означава, че някои ще продължат да дават своя аромат по-дълго от други.

Класификация на парфюма по трайност

Важно е да се помни, че всеки човек е уникален: той изпитва различни емоции, загрява се на слънце, измръзва от вятъра, дори химическите процеси в него са индивидуални и никога не се повтарят. Това определя нивото на съдържание на мазнини и киселинност на кожата, които също влияят върху развитието на аромата. И все пак експертите класифицират парфюмите по трайност, както следва:

1. Парфюм (Parfum). Това са най-устойчивите и скъпи, които включват концентрирани етерични масла в количество от 20%. Те се разтварят в почти чист алкохол (96%). Този аромат ще има трайност от 6 часа. Един ml струва повече от цяла бутилка от всяка друга разновидност. 2. Парфюмена вода (Eau de Parfum). Тази позиция е по-популярна от предишния тип. Освен това струва по-малко и има много по-голям избор. Концентрацията на ароматните масла е от 10 до 20%. Върху тялото ще се усеща около 4 часа. Шлейфът е забележим, но деликатен, идеален за офис позиции. Отделно, заслужава да се отбележи видът, обозначен с „Legere“. Те имат лек и деликатен оригинален тон, но има повече ограничения за количеството на ароматните вещества. Всъщност това е междинен вариант. Има и по-интензивен вариант – „Intense“.

3. Тоалетна вода (Eau de Toilette). Лек парфюм, етерни частици на ниво 4-5%. За да усетите приятно влакче през целия ден, ще трябва да го използвате няколко пъти, защото ще продължи само 2-3 часа. Идеални са за лятото.4. Кьолн (Eau de Cologne). Концентратът е на ниво 1-3%, така че миризмата ще продължи само час и половина. Това са предимно мъже, но има и жени. Има и унисекс видове.

5. Ароматна вода (Eau fraiche). Съответно по-малко от 1% и ще продължи по-малко от час. Обикновено се създава като спрей, използван след душ или тренировка за освежаване.

Издръжливост по европейски стандарт

Качествените композиции трябва да отговарят на стандартите на Международната асоциация, която бе създадена през 1973 г. Тази асоциация, която определя стандартите, според които се определя сортът. Изчислено от момента на пръскане до секундата на пълното изчезване на основата:

     • парфюм – 6 и повече часа;
     • парфюмерийна вода – от 5 до 8;
     • тоалетна – от 3 до 4;
     • одеколони – от 2 до 3;
     • ароматни – по-малко от 1.


Не забравяйте, че след изтичане на срока на годност или неправилно съхранение, всеки, дори най-скъпият и устойчив парфюм може да се промени и да се влоши.

Изберайте устойчиви ароматни съставки

Преди да изберете устойчив аромат и да купите парфюм, вземете решение за съставките, които съставляват състава. Някои от тях се усещат по-дълго, други изчезват много бързо. Разделихме най-популярните парфюмни съставки в две категории:

     • Устойчиви аромати. Лавандулата е един от най-устойчивите флорални аромати. Мускус, шипър и дървесни нотки. Уд, мъх, сандалово дърво, кехлибар, хвойна, кедър, пачули, ветивер. От цитрусовите нотки бергамотът е доста устойчив. Флорални – роза и лавандула.
     • Неустойчиви аромати. Жасминът мирише прекрасно, но миризмата му не може да се нарече устойчива. Цветни и плодови аромати. Жасмин, ирис, теменужка, божур, портокалов цвят, праскова, ягода, грейпфрут – уви, но тези красиви нотки не се считат за устойчиви, не е нужно да се съсредоточавате върху тях, когато избирате аромат.

Попитайте другите

Научно доказано е, че е много трудно сами да определим устойчивостта на даден аромат: носът ни свиква с миризмите много бързо и е невъзможно да усещаме парфюма през целия ден. Дори ако вече не усещате своя аромат – това изобщо не означава, че другите не го усещат. Така че, когато избирате парфюм, не се притеснявайте да потърсите помощ от тези, които не са имали време да усетят вашия аромат.

Ако тествате нов аромат в магазин, помолете приятел/приятелката да оцени издръжливостта му след 3-4 часа.


Партньорска статия

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени