Пиете зелен сок всеки ден. Здравословно, нали? Или поне така си мислехме досега. Скритата захар в така наречените здравословни напитки и храни би могла да окаже влияние на теглото ви. Не ви се вярва, открихме защо това е напълно възможно и сега ще ви разкажем.
Досега ни обясняваха, че мазнините са мазнини и свалянето на килограми зависи само от трупането и изгарянето на калории. И толкова. Но думата, от която в действителност всички трябва да се притесняваме, е захар. Естествено, че се пазим от нея в безалкохолните и енергийни напитки, в които знаем, че изобилства. Поставяме и ограничения на шоколада, всички любими десерти и тестените продукти, които са „орисани“ да наситят организма ни с въглехидрати, превръщащи се в чиста захар.
Тя успешно се спотайва в привидно здравословните храни – зелени сокове, пълнозърнест хляб, кисело мляко, балсамов оцет – и количеството й може да достигне неподозирани висини. Тези захари не просто повишават теглото, особено в областта на корема, но заедно с това могат да предизвикат различни проблеми като депресия и неспособност за концентрация, както и отпадналост, подуване на корема и дори възпаление.
Всички сме наясно, че ако слагаме по няколко лъжици захар в кафето или ядем мъфини ежедневно – това е проблем. Но едва ли някой от нас гледа на нискомаслените кексчета или дори на пшеничното брашно като на „захарен“ проблем. Именно затова наскоро експертите от Световната здравна организация преразгледаха своите препоръки и намалиха на половина полагаемата дневна доза сладост, до 25 грама за зрял човек, което се равнява на около 6 супени лъжици.
Нека го кажем така. Имаме нужда от захар и това е неоспорим факт. Глюкозата е основен източник на енергия за мозъка, потвърждават специалисти в областта на диетологията. Проблемът произлиза от друго – не всички захари са еднакви. Една ябълка също съдържа значително количество (около 19 грама средно) под формата на фруктоза, но същевременно притежава фитонутриенти и фибри, които противодействат на захарите и така балансират въздействието й. Пиенето на ябълков сок е коренно различно нещо. Това се равнява на приемането на чиста захар, без организма да получава предимствата на самия плод и това, което се приема, не се компенсира от фибрите. Това натоварва черния дроб и предизвиква образуването на мазнини.
А какво се случва с глюкозата? Тя или се превръща в енергия за мускулите, или в мазнини. Когато тялото непрекъснато е предозирано с нея, инсулиновите нива остават високи, което ускорява нивото на лептин, което води до постоянно чувство на глад за натрупване на повече енергия. Дори само пиенето на една подсладена напитка дневно може да сложи няколко килограма отгоре в рамките на година.
Но да се върнем отново на дневния фреш. Ето какви са фактите – сок от морков, цвекло и портокал или зеленчуков коктейл с ябълки и ананас може да съдържа до 50 грама захар, дори и повече, ако в състава му се има агаве, например. Вместо това намалете „никаквия“ вкус на зелето и спанака, като добавите лимон, мента, босилек, целина, краставица или авокадо. Или още по-добре – семена от чиа (но и просото върши същата работа). Комбинацията от тях няма да ви навежда на размисли за захарта, защото наистина е полезна. И за финал една рецепта, която да изпробвате. Смесете четири чаши вода, едно авокадо, три чаши спанак, шепа магданоз, сок от два лайма, една супена лъжица чиа (просо), една обелена краставица, щипка сол и половин чаша лед. Остава да й се насладите, не съдържа захар.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press
Вижте още:
Що е то 4D лазерен лифтинг и защо е по-добър от всички останали?