Колкото и добре да познаваме света, винаги има място за изненади. Особено когато говорим за суперхраните. И ако миналата година цялата любов на живеещите здравословно бе насочена към куркумата, днес я получава морингата. Напълно заслужено! Екзотичното растение е буквално преливащо от антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. А както добре знаем те са незаменими както за здравето, така и за красотата.
Какво е моринга?
По света са разпръснати цели 13 вида на това дърво, но най-разпространеното от тях е моринга олефира, характерно за Хималаите, както и достатъчно издържливо на тропическия климат. Листата му обикновено се изсушават и стриват на пудра, но цветчетата, семената и плодовете му също стават за ядене. И както повечето съвременни суперхрани, по които хората се захласват, и тази се използва за медицински цели от столетия.
Ползи за здравето
Звучи направо нереално, но е факт. Ползите за здравето, които моринга притежава са впечатляващ брой. Като започнем от антиоксидантните, антибактериалните, антидиабетните свойства и продължим с противовъзпалителните и антихолестеролните. Още по-конкретно моринга защитава черния дроб като го предпазва от хепатитни проблеми, въздейства на стомашни заболявания, като гастрит и колит. Освен това подпомага поддържането на добрата форма заради високите си хранителни и нискокалорийни свойства. Впечатляващото съдържание на витамин В в листата на растението подпомага храносмилането и превръщането на храната в енергия, вместо в мазнини.
Моринга е изключително питателна. Според различни изследвания листата на растението съдържат четири пъти повече витамин А от морковите, седем пъти повече витамин D от портокалите, четири пъти повече калций отколкото кравето мляко и три пъти повече от калия, който имат бананите.
Ползи за кожата и косата
Освен всичко споменато дотук, маслото от моринга има овлажняващо и подхранващо въздействие включително в гримовете, почистващите продукти, кремовете за лице и продуктите за коса. Моринга притежава защитни свойства, които предпазват косата от вредните въздействия, включително ултравиолетовите лъчи.
Как да я консумираме
Моринга притежава лек земен, орехов вкус. Можете да добавите чаена лъжичка пудра от нея към смутита и сокове или да я поръсите върху овесените ядки. Освен това е добро допълнение към печива. Шушулките на растението се използват в супи или ястия.
Къде да я намерите?
Можете да намерите различни разновидности в био магазините, но най-често тя се предлага под формата на пудра или капсули.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Pixabay.com