И вие ли свързвате аромата на канелата с настъпването на студените месеци? Толкова е запленяващ вкуса на топло мляко с мед и канела или пък традиционните канелени сладки, които всяка година по това време присъстват на коледната ни трапеза. Защо е толкова разпространена тази така любима подправка? Защото е полезна, особено приятна на вкус и превръща обикновените ястия в кулинарни вълшебства, които трябва да бъдат опитани. А полезните й свойства? Те са многобройни и с доказан ефект.
Канелата има заслужено място в менюто ни през зимата, тъй като:
1. Помага при загуба на апетит;
2. Има благоприятно влияние върху стомашно-чревни разстройства и болезнени спазми;
3. Потиска сезонните инфекции;
4. Предотвратява гадене и повръщане;
5. Облекчава менструалните болки;
6. Понижава нивото на кръвната захар и пречиства кръвта;
7. Сваля високото кръвно налягане;
8. Тя е добър съюзник в борбата с диабета;
9. Има антибактериални свойства;
10. Облекчава болки в ставите и въздейства върху остеопорозата;
11. Има положителен ефект при бъбречни заболявания и някои видове рак;
Чаят от канела въздейства противогрипно, засилвайки съпротивителните сили на организма. Можете да го консумирате 3-4 пъти дневно след хранене. Приготвянето му не изисква нищо повече от канелени пръчици или канела на прах.
Установено е, че редовният прием на канела засилва метаболизма и има отслабващ ефект. Това означава, че всички мазнини и токсини, които постъпват в организма ни при хранене, се отвеждат извън клетките и се изхвърлят благодарение на действието на канелата. В съчетание с интензивна двигателна активност подправката ще ви изненада с удивителен краен резултат.
Текст: Звезделина Георгиева
Снимки: Press
Вижте още:
КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ: „ПИКАНТНО“ ВИНО С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛИ И КАНЕЛА