Плодове за закуска – да или не?

x


Плодовете са полезни за храносмилането, кожата, косата, метаболизма, имунитета и т.н. Но това, което забравяме, е, че всеки човек има специфичен тип тяло и метаболизъм. Следователно за някои хора плодовете сутрин са много ценни, докато за други са противопоказни.

Да или не?

Всички плодове съдържат активни ензими и плодови киселини като лимонена, винена, фумарова, оксалова киселина и ябълчена киселина, които реагират бързо с млечната киселина в млечните продукти и не се смесват добре със зеленчуци, зърнени храни и месо. Образуват се несмлени метаболитни отпадъци.

Тези ензими и киселини могат да реагират с бактериите в червата и да причинят добро или лошо, в зависимост от симптомите на човека.

Избягвайте плодове сутрин на празен стомах, ако имате киселини, усещане за парене или други симптоми като настинка, кашлица, синузит, алергии, астма, сенна хрема, бронхит, диабет и наддаване на тегло.

Яжте плодове сутрин, ако имате суха кожа, суха къдрава коса, слабо храносмилане и слаб метаболизъм. Плодовете подобряват чревните бактерии и стимулират храносмилателните сокове. Ако ядете задушени плодове (задушени с вода, канела, карамфил и черен пипер), ще подпомогнете храносмилането и ще облекчите симптомите на запек.

Винаги консумирайте плодовете самостоятелно. Те не трябва да се смесват със зеленчуци, млечни продукти, зърнени храни и каши или месо, тъй като могат да станат токсични. Можете да комбинирате пресни със сушени плодове.



Ползи

Ако сте човек, който може да закусва с плодове, ето някои ползи, които можете да извлечете.

Тялото ни преминава през процес на детоксикация от 7 до 11 ч. сутринта. Плодовете ще дадат допълнителна енергия за този процес. Плодовете са най-лесно смилаемата храна. Консумацията им сутрин преди всичко останало ускорява метаболизма за следващите часове поради притока на естествени плодови захари. Вашето тяло има остра нужда от естествени плодови захари веднага след като се събудите. Опитайте да замените чашата кафе с чиния плодове, която ще поддържа мозъка ви в кондиция.

Топ комбинации

Ето и няколко добри плодови комбинации в зависимост от целта, която гоните.



Срещу възпаления: череша, ананас, боровинка

Ананасът е пълен с витамин С и съдържа ензима бромелаин, който намалява възпалението на червата, повишава имунната функция и стимулира храносмилането на протеини. Опитайте да го комбинирате с боровинки, които са заредени с антиоксиданти и витамини А, С и Е. Антоцианинът е основният антиоксидант както в боровинките, така и в черешите. Не взимайте твърде сладки череши, а такива с леко тръпчив вкус, тъй като е доказано, че те съдържат по-големи количества фенолни съединения, осигуряващи по-силен противовъзпалителен ефект.



За стимулиране на имунитета: грейпфрут, киви, ягода

Кивито, грейпфрутът и ягодите могат да дадат на имунната ви система необходимия тласък, за да сте здрави. Кивито е богато на витамин С, който подпомага поддържането на имунната система и предотвратява увреждането от свободните радикали, което може да доведе до възпаление в тялото. Грейпфрутът и ягодите също съдържат витамин С. Богати и на витамин А, ягодовите семена съдържат също минерали, които поддържат имунната функция.



За енергия: банан, авокадо, ябълка

Ако търсите прилив на енергия, тази чиния е за вас. Бананите ни осигуряват бърза енергия и са чудесен избор преди тренировка. Здравословните мазнини в авокадото забавят храносмилането и е по-добре да ги включите в храната си след тренировка. Ябълките са с високо съдържание на фибри и ще ви държат сити задълго.



Антиоксидантно действие: смокиня, червено грозде, нар

Ресвератролът в червеното грозде (и червеното вино) има мощни антиоксидантни свойства и свойства против стареене, които помагат в борбата с болестите и признаците на стареене. Гроздето е с високо съдържание и на лутеин и зеаксантин, които поддържат зрението ни и могат да сведат до минимум вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Нарът съдържа по-високи нива на антиоксиданти в сравнение с повечето плодове и може да помогне за обръщане на увреждането на кожата от свободните радикали. Смокините са богати на калий, калций, магнезий, желязо и мед, и са чудесен източник на витамини А, Е и К.



Детокс: годжи бери, диня, лимон

Не можем да се детоксикираме без помощта на храни, които ще ни хидратират и ще изхвърлят токсините от организма ни. Динята е 92% вода и съдържа основен детоксикиращ агент, наречен глутатион. Освен това е източник на ликопен и витамини А и С, които допълнително подпомагат детоксикацията и борбата със свободните радикали. Алкалният лимон е силен детоксикатор и има антибактериални и антивирусни качества. Годжи бери е чудесен източник на антиоксиданти, витамини A, B, C и E, желязо и холин, от които черният дроб се нуждае за детоксикация.



За красота: къпина, папая, пъпеш

Папаята е пълна с антиоксиданти и хранителни вещества, които подпомагат производството на колаген. Тя също така съдържа ензима папаин, който противодейства на увреждането на кожата. Къпините са с ниско съдържание на захар и пълни с антиоксиданти и витамини А и С. Пъпешът съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А в тялото и помага на кожата ни да сияе, а косата ни да е силна и блестяща.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уютът на шоколадовото.

Ако сте пропуснали
Най-четени