СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА КОЖАТА

x

След 14 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, организира кампанията Евромеланома 2020. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Резултатите от миналогодишната кампания със 1167 прегледани пациента от 210 дерматолога в България показват, че около 30% от пациентите са имали сериозно слънчево изгаряне в детска възраст, което е основен рисков фактор за развитие на рак на кожата. Установени са около 200 лезии, които изискват проследяване или лечение. Сред тях 53 случая на кожни карциноми и 15 случая със съмнение за злокачествен меланом. От началото на кампанията през 2005 г. до днес в страната са осъществени над 26 000 профилактични прегледа.



Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Партньор и рекламно лице на кампанията от 2011 г. досега са ежегодните Български антарктически експедиции. Това партньорство е уникално за Европа и поставя акцент върху нуждата от предпазване на кожата в контекста на климатичните промени. От 2012 г. се извършват различни изследвания за въздействието на климатичните особености върху състоянието на кожата на Антарктика. Тази година за пръв път в историята на антарктическите изследвания, в рамките на 28 БАЕ започна проект за проучване на ултравиолетовото натоварване при участниците в експедицията, работещи на открито.



През 2020 г. в кампанията ще бъде наблегнато на важността от самостоятелно и редовно преглеждане на кожата за новообразувания. Кампанията ще включва и безплатни прегледи от специалисти дерматолози, като информацията за участниците в кампанията ще бъде актуализирана своевременно на сайта на Българското дерматологично дружество www.bg-derm.org и www.euromelanoma.org/bulgaria .

Повече информация може да намерите на фейсбук страницата: https://www.facebook.com/EuromelanomaBulgaria/


Текст и снимки: PR

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежо зелено с нотки на оптимизъм.

Ако сте пропуснали
Най-четени