„Интервю в утробата на кита“ – емоциите на лудостта

x


„Интервю в утробата на кита“ среща зрителите с лудостта. Докато върши рутинните си задължения в психиатрична клиника, опитен и закостенял фелдшер започва да съпреживява емоциите на своите пациенти. Светът на психично болните въвлича фелдшера в тяхната реалност. Неусетно той заживява в тази реалност и му се налага да спасява собствения си здрав разум.

“Това, което ме интересува в нещата, които правя, е да извадя на показ вътрешния свят на индивида и да покажа как всеки от нас рисува много различен вътрешен, личен свят в отговор на сходни външни обстоятелства. Да покажа “цветовете” на психиката и различните човешки гледни точки, които покриват богата палитра от емоции, чувства и идентификации, и по този начин да дам възможност на зрителя да чуе вътрешния диалог на героите, да се припознае в тях или пък да премине отвъд предразсъдъците като съпреживее чужд вътрешен свят.” – разказва Рашко Раков за режисьорския си дебют.



 „Ролите в „Интервю в утробата на кита“ са поверени на професионални актьори (Бойко Кръстанов, Ирмена Чичикова, Иван Бърнев и др.). Изпитах истинско удоволствие от съвместната ни работа с тези невероятни актьори. Филмът е модерна интерпретация на едноименната поема на великия български поет Константин Павлов, съчетана с елементи от три световноизвестни литературни произведения: „Записки от подземието“ на Фьодор Достоевски, „Мемоари на една монахиня“ от Дени Дидро и „Човекът и неговите символи“ от Карл Г. Юнг. Чрез филма се опитах да изразя неща, които ме вълнуват като човешката психика, лудостта, взаимосвързаността между всичко. Вместо да давам отговори обаче, в известен смисъл се опитвам да „освободя“ пространство за различни прочити, отдавайки почит на символите и безкрайните възможности на техните интерпретации.”



Темата на филма е свързана с това, на което мнозина се опитват да дадат отговор под някаква форма от векове – човешката психика и взаимосвързаността между всичко. Вместо да дава отговори, филмът се опитва в известен смисъл да „освободи“ пространство за различни прочити, отдавайки почит на символите и безкрайните възможности на техните интерпретации.

Късометражната експериментална продукция ще има своята първа среща със софийската публика в програмата на 26-ия София Филм Фест. Авторът е познат със своята работа в “Her story”, отличен с различни награди и “110 години от рождението на Стефан Гечев”, както и с краткометражните си независими проекти “Jonathan Livingston” и “Tough Without Music”.

Къде да гледате „Интервю в утробата на кита“, вижте ТУК.


Текст и снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Ниски обувки от SAINT LAURENT

Ниски обувки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от букле от BALMAIN

Сако от букле от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от BALMAIN

Пуловер от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло от SAINT LAURENT

Черно поло от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сивото е секси, нали?

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ