Храненето в ресторант невинаги е свързано с това човек да задоволи първичната си нужда да засити глада си. Посещението на интересни места за вечеря или обяд може да бъде преживяване, интересно толкова много, колкото да посетите и една изложба. И много често собствениците на ресторанти и интериорните дизайнери обединяват сили, за да постигнат резултат, който да очарова онези, дошли не само, за да похапнат.
Ресторантът Usine в Стокхолм е поредната ни спирка за вечеря с вино и интересно прекарване. Мястото е част от бивш завод. Превърнато е в ресторант от интериорния дизайнер Ричард Линдвал, който открива естетиката на неподозирани места. Неговата концепция е базирана на типичния за Скандинавието минимализъм, миксиран с утилитарни нотки и естетически завършек.
Името на ресторанта Usine на френски означава завод. И всъщност тук някога са се произвеждали колбаси и месни деликатеси. Пространството от две хиляди квадратни метра е събрало ресторант, бар, кафене и зала за конференции. В интериора му са запазени оригиналните бетонни структури, а Линдвал е добавил уникални мебели, създадени по негов проект. За да внесе топлина в типичния и необходим тук минимализъм, той обогатява мястото със засадени маслинови дръвчета, които свежо контрастират на бетонните стени, белия цвят и мраморния завършек.
Въпреки голямото пространство и твърде изчистения дизайн, мястото по никакъв начин не е неприветливо и строго. За онези от вас, които биха имали възможност да го посетят, бившата фабрика и настоящ ресторант се намира на адрес Södermalmsallén 36-38 в шведската столица.
Текст: Стефи Стоева
Снимки: Press
Вижте още: