Всеки си има любими сутрешни ритуали. Някои започват деня с чаша чай пред отворения прозорец, други бързат за фитнес залата, трети се гримират дълго и напоително пред огледалото. Моят „свещен” ритуал е свързан с купуването на кафе и прясно изпечен бретцел от „ХлеБар” на ул. „Шишман” и със зяпането на витрините на близките магазини (докато сетивата ми триумфират от вкусовата комбинация). Ефектът е почти медитативен, признавам. С усмихнат старт на деня като този трудно нещо би могло да ме ядоса.
Моят съвет е: не започвайте деня си във фитнеса или козметичния салон! Започнете го в близката пекарна. Тя носи аромата на домашен уют, на прясно изпечени вкусотии и обичта на онези, които от ранни зори свещенодействат с брашното. Енергията, която циркулира на тези места ще ви зареди с настроение за целия ден. Местата, на които ни пожелават най-усмихнатото „добро утро” и които ни напомнят, че никой не е по-голям от хляба. Е, и от домашната баничка със сирене и масло…
Patisserie de Provence
На няколко крачки от парка „Заимов” е отворила врати пекарна с автентични френски вкусотии. Ръчен хляб, замесен с квас и качествени брашна (част от които френски), както и вкусни сладкиши и прясно изпечени френски кроасани. По дървените рафтове на пекарната ще откриете натурални и био храни, подбрани колбаси и сирена на дребни производители, домашни сладка, няколко вида зехтин и ароматни вина. Пекарната е подходяща и за закуска, и за обяд, защото в нея се предлага обедно меню с вкусни и здравословни супички и ястия.
бул. „Янко Сакъзов” 22
ХлеБар
Вече споменах за прекрасните бретцели, които се предлагат в тази малка и уютна пекарна. Освен тях сутрин там ви очакват и няколко вида домашни вити банички: с масло, яйца и сирене, с булгур или с агнешко. През целия ден от фурната се вади ръчен хляб, замесван с квас и с брашната на „Балван“ – от лимец или емер, пълнозърнест със семена и ядки, бял с маслини, бял с розмарин и хамон и още много други. В пекарната се продават и зехтин, оцет, мед, сушени домати, сусамов тахан и ръчно приготвен шоколад.
ул. „Иван Шишман”27
JoVan
Ще разпознаете тази пекарна дори със затворени очи. Ароматът на сладкишите й ви подмамва още от ъгъла на съседната улица. Холандската пекарна бързо си спечели популярност като мястото, където можете да опитате характерни тестени вкусотии от цяла Европа. Ябълков или прасковен пай, кроасани с пресни плодове, кашкавал или сирене, козунаци с нежен аромат на бадеми, лешници, стафиди и сушени плодове, а също и няколко вида гризини и ръчно приготвен хляб.
ул. „Ангел Кънчев” 37, ъгъла на ул. “Христо Белчев“ и ул. „Алабин”
Ma Baker
Не просто пекарна, а място за срещи. Вземете любимата си топла напитка и седнете на някоя от кокетните масички или директно на бара с изглед към улицата. Поглезете небцето си с прясно изпечени курабийки, тарталети, кекс с моркови и орехи или кекса на баба. На тръгване вземете прясно изпечен хляб или франзела. Или пакет домашно приготвени брускети, които са идеални за следобедно захрусване в офиса или у дома.
бул. „Скобелев” 7 и ул. „Г. С. Раковски” 136
Текст: Велиана Симеонова
Снимки: Press
Вижте още: