Христос Воскресе! Да бъде светлина!

x

Христос Воскресе!Днес целият православен свят празнува Възкресението на Исус Христос. Отбелязването на Великден е кулминацията от цяла поредица дни, в които се проследяват последните стъпки на Божия син, от влизането му в Йерусалим, през предателството и мъчението му, до светлия ден, в който възкръсва.

Великият ден, в който Христос се връща сред живите започва в полунощ в неделя. В храмовете се отслужват празнични богослужения, в края на които всички присъстващи запалват свещ от благодатния огън, донесен от Йерусалим на Велика Събота.

Големият празник обикновено се пада в неделята след първото пролетно пълнолуние, като няма конкретна дата за отбелязването му.В българските традиции четвъртъкът от Страстната седмица има особено важно значение в подготовката за големия ден на Христовото възкресение. Тогава се боядисват яйцата и се месят козунаците, които са основните символи на празника в целия православен свят.

Още в древността много народи възприемат яйцето като символ на прераждането през пролетта. Декорирали са ги в различни цветове и шарки още римляните, галите, персите и китайците. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Великденските хлябове, които традиционно се замесват, носят различни наименования в отделните части на България. Познати са като великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Традицията повелява да се украсят с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто.Празненствата за Възкресението траят три дни. А до Възнесение Господне, което се пада 40 дни след това, хората се поздравяват вместо с „Добър ден“ с „Христос Возкресе” и в отговор – „Воистина Возкресе”.

По стара българска традиция на Великден се изпълнява и обичая „люленки“. По следобедно време всички се събират на място, където има високо дърво и връзват люлка. Тук сега са дошли и момците. Всеки гледа да се полюлее, за да се предпази от змейове и болести.

С пожелание за светли дни, за благоденствие и радост се обръщаме и ние. Нека моментите, споделени с любими хора, озаряват дните ви, носят ви удовлетворение и много щастие.


Текст:Fashion Inside

Снимки: Pexels

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Елегантността стъпва тихо…

Ако сте пропуснали
Най-четени