Авокадото е уникално растение. За разлика от повечето други плодове, вместо въглехидрати то е с високо съдържание на полезни мазнини. Това е само едно от многото му преимущества.
Авокадото има повече калий от бананите, изключително питателно е и богато на фибри. Ако го включите в менюто си то ще подейства за понижаването на холестерола и триглицеридите в кръвта. Също така плодът се усвоява лесно от организма и е богат източник на антиоксиданти. Или по друг начин казано, съкровищница за здраве и красота, която заедно с това може да ви провокира за кулинарни експерименти. Събрахме три рецепти, с които да покажем универсалното му приложение.
В салати и ордьоври
Пълнено авокадо с пикантен боб и сирене (фета)
Съставки (за 2 порции)
1/2 ч. л. кимион
210 гр червен боб (изцеден)
1 голям лайм (кората, сокът от половината, а другата половина нарязан на парчета)
3 домата (нарязани на кубчета)
1 неголяма глава лук
1 зелена люта чушка (почистена и нарязана на ситно)
шепа пресен кориандър (нарязан; спокойно може да го замените с магданоз)
85 гр сирене (фета или друго бяло сирене)
1 бр. голямо или 2 бр. по-малки авокадо (разрязани наполовина)
Начин на приготвяне
Сложете семената кимион в малъ тиган и леко ги запечете. Изсипете ги в купа и добавете боба, кората и сока от лайма, доматите, лука, чушката и кориандъра (магданоза). Поръсете сиренето отгоре и внимателно разбъркайте съставките. Поднесете като сложите от получената плънка върху половините на авокадото и добавете още листа кориандър (магданоз) и изцедете още малко сок от лайм върху тях.
В закуски и брънч
Мъфини от авкадо, (сладки) картофи и сирене (фета)
Съставки (за 9 бр.)
1 (сладък) картоф (около 200 гр, обелен и нарязан на малки парчета)
1 голямо авокадо (около 150 гр, обелено и нарязано на едро)
слънчогледово или друго растително масло
100 гр смлени бадеми
100 гр полента
80 гр кленов сироп
3 големи яйца
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
100 мл полуобезмаслено мляко
50 гр натрушено сирене (фета)
2 супени лъжици микс от семена (по ваш избор)
1/4 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне
Сварете картофа докато омекне (можете да го направите на котлон или в микровълновата). След като напълно е омекнал го оставете напълно да изстине. Намажете с олио 9 формички за мъфини или поставете хартия за печене в тях.
Наречете 1/4 от картофа на ситно и оставете настрана. Към останалата част от него добавете авокадото, бадемите, полентата, кленовия сироп, яйцата, бакпулвера, содата, млякото и 1/4 чаена лъжичка сол в купата на кухненския робот и пасирайте докато се получи хомогенна смес.
Разделете сместа равномерно във формичките, най-отгоре сложете нарязания на ситно картоф и поръсете с червения пипер. Печете в продължение на 22 минути на 180 °С (160 °С с вентилатор) или докато се опекат напълно. Проверявайте дали са готови с дървен шиш. Оставете ги да изстинат за пет минути в тавата и след това ги прехвърлете, за да се охладят напълно. Могат да се съхранят в херметическа купа до три дни.
В десерти
Шоколад, масло и авокадо пудинг
Съставки (за 4 бр.)
2 големи авокадо (разрязани наполовина и обезкостени)
1 голям банан (нарязан)
5 меки сини сливи
6 с. л. неподсладено мляко
2 с. л. масло (обезсолено, по възможност)
3 с. л. какао на прах
100 гр кисело мляко
2 с. л. мед
черен шоколад (80% какао) за украса
Начин на приготвяне
С лъжица извадете сърцевината на авокадото и я поставете в кухненския робот. Добавете нарязания банан, сливите, млякото, маслото и какаото. Пасирайте докато се получи гладка смес, като добавите малко повече мляко, ако се получи прекалено гъста.
Разпределете сместа в 4 чаши. Смесете киселото мляко с меда и добавете върху всеки от пудингите. Настържете черен шоколад и оставете да се охлади поне час.
Добър апетит!
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press