Сещате ли се за онзи култов кадър с Леонардо ди Каприо и чашата шампанско във „Великият Гетсби“? Толкова класа, увереност и очарование струят от него, че на секундата ти се приисква да си на същото това бляскаво парти. С най-красивата рокля и разбира се, с най-любимите си приятелки – наздраве!
И непокорните ни мисли веднага политат към онези безгрижни лета с пътешествия и малки бягства по женски… Сицилия, Каталуния, Шампан, хълмовете с лозя, винарните, залезите в чаша, яркото слънце, чистото щастие, което вдишваш дълбоко и изпиваш почти до дъно. Почти – за да си оставиш малко и за после, да си го откраднеш за тогава, когато ще си някъде другаде. А освен всичко вече не си изобщо лаик в света на виното, половин сомелиер си, така да се каже, защото познаваш повече от три сорта грозде, повече от пет винарски региона и вълнуващия вкус на поне десетина пенливи вина, както и с каква храна да ги съчетаеш. Просеко в Италия, кава в Испания, шампанско във Франция – тук всяка една чаша, пълна с искрящи мехурчета, разказва различни истории. Истории за цели фамилии, отдадени на мечтата да създават съвършеното вино.
Започваме пътешествието си от Италия, и по-точно от Валдобиадене, регион Венето. Пригответе се да опитате изисканото просеко розе с елегантен розов цвят. Ще усетите не само любовната история между сортовете глера и пино ноар, но и аромата на ябълки и горски плодове, които хармонично допълват деликатния вкус на това пенливо вино, съчетаващо се чудесно с бяла риба и почти всичко от средиземноморската кухня. Изба Valdo Spumanti съществува от 1926 г., през 1940 г. е придобита от семейство Bolla от Верона, което успява да я превърне във водещ винопроизводител в Италия и разпознаваем бранд в целия свят. Valdo просеко розе оро пуро брут можете да закупите от ТУК.
От Италия се отправяме към Испания, където ни очаква по чаша перфектно изстудена кава в златистожълт цвят и с фини мехурчета. Месести плодове, цветя и интензивност на емоцията, родена от сетивата. Запомнете тройката макабеу & шарело & пареяда, защото тя е част от историята на каталунския регион Пенедес, където хората казват: „Едно добро вино е отражение и израз на земята, лозето и семейството. Само когато тези три фактора са обединени и съчетани хармонично, може да бъде създадено вино от най-високо качество.“ В сърцето на изба Juve y Camps – такава, каквато е тя днес, стои истинска любовна история. През 1796 г. Joan Juve Mir започва да произвежда вино, а през 1921 г., три поколения по-късно, неговият потомък Joan Juve Barques се жени за Teresa Camps, която го вдъхновява да прави именно пенливо вино. Една от целите на компанията е 100% органично лозарство. Кава Juve y Camps Cinta Purpura Brut, която можете да купите от тук, се съчетава с риба, сирене, ориз, печено месо, предястия. Вземете от ТУК.
Оставаме още малко в Испания, защото няма как да подминем винарската зона Риас Байшас в Галисия. Там откриваме първото пенливо Албариньо, произведено по традиционния метод на шампанското. Характерни при този сорт грозде са нотките на солена морска вода, евкалипт и бели плодове. Но насладата не свършва дотук, защото някак в устата остава и неустоимият вкус на препечен хляб и бадеми. Синята бутилка представя цвета на океана, намиращ се пред винарната. Синият кораб, който се появява върху етикета, когато температурата на виното е подходяща за консумация, олицетворява стария начин на транспортиране на поклонниците по пътя им към Сантяго де Компостела. Името на изба Mar de Frades означава „Море на монаси“ – така хората от региона нарекли мястото заради прииждащите поклонници. Това испанско пенливо вино се съчетава идеално с риба и морски дарове – миди и стриди, и можете да го купите от ТУК.
И ето ни вече във Франция! Добре дошли в Champagne Taittinger – Къщата на шампанското, която е вторият по големина собственик на имоти в областта Шампан. Тук вярват, че трябва да празнуваме удоволствията от живота и специалните моменти с чаша изискано шампанско и в добра компания. С френска изтънченост, стил и изящество си наливаме яркорозово брут шампанско, приказен бленд между шардоне и пино ноар. Ароматите на прясно изцедени диви малини, череши и касис се надпреварват за вниманието ни, а вкусът е кадифен, силно експресивен, жив, свеж и елегантен. Champagne Taittinger бе предпочетеното шампанско на Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г. – тогава за първи път в историята си FIFA има официално шампанско, което се сервира на гоститe във VIP и VVIP зоните. Вземете от ТУК.
Ще завършим нашето пътешествие, където го започнахме – в Италия. На територията на Сицилия се влюбваме от пръв поглед в Donnafugata – винен бранд (създаден през 1983 г. от фамилия със 150-годишен опит във винопроизводството), който с етикетите върху бутилките си отдава почит на изкуството и литературата. Жената върху етикета на пенливото вино Donnafugata Brut, произведено по традиционния метод на шампанското, е нашето истинско вдъхновение днес. Името Donnafugata (Донафугата) буквално означава „жена в полет“ и се свързва с историята на Мария Каролина, жена на Фердинанд IV Бурбонски, която бяга от Неапол в първите години след 1800 г., при пристигането на частите на Наполеон, за да търси убежище в Сицилия, където сега се намират лозята. В романа си „Гепардът“ сицилианският автор Джузепе Томази ди Лампедуза назовава имението на принц Салина „Donnafugata“. Имението е мястото, където е останала кралицата и в което сега се намират лозовите масиви на винарната. Етикетите са дело на Стефано Витале – художник и илюстратор, силно повлиян от народното изкуство на Централна Америка, който между другото е нарисувал и корицата на „Алхимикът“ на Паулу Коелю.
С цвят на огряна от слънцето слама Donnafugata Brut 2015 предлага интензивен букет от аромати, вкусове и усещания. Отпивайки, изненадващо долавяте аромата на хляб и препечена коричка, придружен от нюанси на сушени плодове и цитруси. Упоритите мехурчета допринасят за изключителната свежест на вкуса, който е фин и същевременно сложен. Можете да закупите пенливото вино, отлично за аперитив и хапки с морски дарове, ТУК.
Текст: Десислава Найденова – Вичева
Снимки: winebox/Pexels